Na hlavný obsah

EÚ potrebuje zrýchliť očkovanie, bude môcť obmedziť vývoz vakcín

Únia bojuje s výpadkami dodávok.

EÚ potrebuje zrýchliť očkovanie, bude môcť obmedziť vývoz vakcín
Balenia očkovacích látok proti ochoreniu COVID-19 od výrobcu AstraZeneca. Foto: TASR

Európska únia bude môcť obmedziť vývoz vakcín do štátov, ktoré očkovacie látky nevyvážajú alebo sú v očkovaní proti ochoreniu COVID-19 ďalej ako Únia. Európska komisia v stredu (24. 3.) rozšírila pôsobnosť systému kontrol vývozu, ktorý zaviedla koncom januára v snahe prinútiť farmaceutické firmy k tomu, aby plnili svoje záväzky voči EÚ.

Podľa šéfky Komisie Ursuly von der Leyenovej potrebujú krajiny EÚ postihnuté treťou vlnou pandémie zrýchliť očkovanie a zabezpečiť, aby vakcíny prúdili nielen z EÚ, ale aj opačným smerom. Spojené kráľovstvo, ktoré by reštrikcie mohli zasiahnuť najviac, ich už vopred kritizovalo.

Únia sa doteraz snažila pristúpiť k zákazom len výnimočne a pokúšala sa urýchliť dodávky vakcín inými cestami. Od konca januára schválila 380 žiadostí o vývoz vakcín, zamietla len export 250 000 dávok AstraZenecy z Talianska do Austrálie.

Najmä veľké členské štáty ako Nemecko, Francúzsko či Taliansko sa však v posledných dňoch postavili za tvrdší prístup, ku ktorému stredajšia úprava otvára cestu.

„Naše členské krajiny čelia tretej vlne pandémie a nie všetky firmy plnia svoje záväzky,“ konštatovala v stredu Von der Leyenová. Zo všetkých ekonomicky silných častí sveta pritom podľa nej iba EÚ stále vo veľkom vyváža vakcíny do desiatok štátov. „Ale otvorené cesty by mali viesť oboma smermi,“ dodala šéfka únijnej exekutívy.

Ak by Únia začala siahať k zákazom vývozu do Spojeného kráľovstva, môže to ďalej skomplikovať už i tak zložité vzťahy, ktoré európsky blok so svojou bývalou členskou krajinou má. Tamojší vládni politici vopred vyzývali Úniu, aby si obmedzenia rozmyslela. Obe strany zároveň riešia, či by mohli spor vyriešiť inak. Londýn však zatiaľ odmietal poskytnúť EÚ niektoré z vakcín, ktoré má podľa jeho zmlúv AstraZeneca doručiť do Spojeného kráľovstva zo závodov v Belgicku či Holandsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet