Na hlavný obsah

Bez čiernych okresov, zmeny na hraniciach. Opatrenia sa uvoľňujú (+mapa)

Najviac okresov je v červenej farbe.

Bez čiernych okresov, zmeny na hraniciach. Opatrenia sa uvoľňujú (+mapa)
Na snímke predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Od pondelka 19. apríla platí na Slovensku nové regionálne rozdelenie podľa covidového automatu. Čierne okresy, teda tie v štvrtom stupni varovania, by ste na mape hľadali márne. Bordových (tretí stupeň varovania) je 27 okresov, červených (druhý stupeň varovania) je 48, celkovo štyri okresy sú označené ružovou farbou – teda v prvom stupni varovania.

Celé Slovensko sa dnešným dňom prepína z čiernej do bordovej fázy (III. stupeň varovania) a pokiaľ bude klesajúci trend pokračovať, rezort zdravotníctva spomína aj o možnosť prechodu do II. stupňa varovania od 26. apríla.

Na základe rozhodnutia vlády platia nové výnimky zo zákazu vychádzania, väčšina z nich je podmienená negatívnym testom:

  • do prírody a na individuálnu rekreáciu bude možné cestovať aj medzi okresmi,
  • do okresu v 4. stupni varovania (čierny okres) podľa platného covidového automatu bude potrebný negatívny test, nie starší ako sedem dní,
  • otvárajú sa tiež múzeá, galérie, knižnice, zoologické a botanické záhrady,
  • otvárajú sa kurzy autoškoly,
  • umožňujú sa návštevy bohoslužieb, plavární a športovísk. Športovať môže v kolektíve spolu šesť ľudí spolu s jedným trénerom,
  • ruší sa povinná práca z domu, tzv. home office. Na cestu do zamestnania je naďalej potrebné potvrdenie s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce.

Testovanie

Test bude aj naďalej potrebný do práce. Jeho platnosť závisí od farby okresov – v čiernom a bordovom okrese 7 dní, v červenom 14 dní a v ružovom 21 dní.

  • toto neplatí pre zamestnancov škôl a školských zariadení – tí potrebujú test každých 7 dní bez ohľadu na farbu okresu.
  • vo všetkých službách a prevádzkach, obchodných centrách, ktoré sa otvárajú od pondelka a doteraz boli zatvorené, bude treba ukázať test nie starší ako 7 dní. Test nie starší ako 7 dní je potrebný aj pri pracovnom pohovore. Ich platnosť sa v týchto prípadoch neriadi farbou okresov.
  • negatívnym testom sa treba preukázať aj pri návšteve múzea, galérie, knižnice, zoologických a botanických záhrad, rovnako na kurzoch autoškôl a plavárni. Ani tu platnosť nazávisí od farby okresov.
  • test netreba pri zabezpečovaní základných potrieb, ako je nákup potravín, drogérie, návšteva lekára či lekárne. Rovnako ho netreba pri bohoslužbách.
  • pri ubytovaní sa v hoteli alebo penzióne sa  hostia starší ako 10 rokov musia preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín.

Prevádzka kabínových lanoviek naďalej nie je povolená, osoby využívajúce lanovky a vleky musia mať pri sebe negatívny (PCR alebo antigénový) test nie starší ako 48 hodín.

Hotely sa otvárajú. Hostia sa musia preukázať testom nie starším ako 72 hodím, konzumácia jedál a nápojov v spoločných priestoroch nie je povolená, donáška na izby áno. Maximálna kapacity izby je stanovená na dve dospelé osoby alebo členov jednej domácnosti.

Povoľujú sa hromadné podujatia do 6 osôb. Vyhláška stanovuje podmienky pre bohoslužby, obrady krstu, cirkevné a civilné obrady sobáša a pohrebu. Ak ide o povolenú kapacitu osôb, pre tieto typy hromadných podujatí platia nasledovné podmienky:

  • počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 m2,
  • ak táto plocha nedosahuje 90 m2, môže sa tu nachádzať najviac 6 návštevníkov,
  • do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby.

Upravuje sa aj vstup do prevádzok a priestorov zamestnávateľa. Výnimka týkajúca sa intervalu po prekonaní covidu sa predlžuje na 180 dní, upravuje sa aj výnimka týkajúca sa očkovania. Zákaz vstupu do prevádzok a zákaz vstupu zamestnancov na pracovisko sa nebude vzťahovať ani na:

  • Osoby po druhej dávke mRNA vakcíny (Pfizer/BioNTech, Moderna) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní,
  • Osoby po prvej dávke vektorovej vakcíny (AstraZeneca) proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako štyri týždne,
  • Osoby po prvej dávke vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní, ak bola táto dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID – 19.

Návšteva zariadení za účelom účasti na bohoslužbe a individuálnej duchovnej starostlivosti nie je podmienená preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu.

Zmeny pri prekrytí horných dýchacích ciest

Zmierňujú sa aj podmienky nosenia respirátora či rúška vo vybraných situáciách. V exteriéri už nie je povinné mať prekryté horné dýchacie cesty, ak je človek vzdialený najmenej päť metrov od ostatných osôb, s ktorými nežije v spoločnej domácnosti. Niektoré osoby tiež budú môcť mať v interiéri verejných budov namiesto respirátorov rúška.

Mení sa režim na hraniciach

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR tiež oznámil, že od pondelka sa upravuje režim na hraniciach. Osoby, ktoré od pondelka od 6.00 h vstúpia na územie SR a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili výlučne krajiny EÚ, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a:

U detí do desiatich rokov sa pri bezpríznakovom priebehu izolácia ukončuje zároveň so skončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti.

Polícia v súvislosti s úpravou opatrení informovala, že bude naďalej pokračovať v kontrolách na hraniciach s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Poľskom, ako aj na medzinárodných letiskách. Kontroly bude zameriavať na dodržiavanie aktuálnych opatrení súvisiacich s návratom zo zahraničia, ako aj zákazu vychádzania.

Všetky aktuálne platné nariadenia nájdete na stránke ministerstva vnútra alebo si ich môžete prehľadne pozrieť vďaka aplikácii digitálny covidový automat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko