Na hlavný obsah

EMA skúma pre možnú súvislosť s krvnými zrazeninami ďalšiu vakcínu

Po správach o zrazeninách sa pozrie na látku od Johnson & Johnson.

EMA skúma pre možnú súvislosť s krvnými zrazeninami ďalšiu vakcínu
Na snímke vakcína od farmaceutickej firmy Janssen, ktorú vlastní Johnson a Johnson. Foto: SITA/AP

Európska lieková agentúra (EMA) v piatok (9. 4.) po štvordňovom stretnutí svojho Výboru pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) informovala, že skúmala správy o zmenenej zrážanlivosti krvi u ľudí, ktorí prijali vakcínu od AstraZenecy a takisto skúmala aj hlásenia o vakcíne od firmy Johnson & Johnson (J&J). Aj v súvislosti s touto látkou sa totiž objavili správy o zriedkavých krvných zrazeninách.

Kým britsko-švédsky výrobca AstraZenecy uviazol v zmätku okolo možnej súvislosti medzi jeho vakcínou a vzácnymi krvnými zrazeninami v mozgu a brušnej dutine a následnými obmedzeniami používania tejto vakcíny, v prípade J&J ide o správy, ktoré firma oficiálne zverejnila ako výsledky vlastného vyšetrovania, informovala agentúra Reuters.

EMA uviedla, že po vakcinácii látkou Janssen od J&J boli zaznamenané štyri vážne prípady vzácnych krvných zrazením a zníženej hladiny krvných doštičiek, jeden z týchto prípadov bol smrteľný. Tri z týchto prípadov sa vyskytli počas očkovania v USA, jeden počas klinických testov vakcíny.

Súvislosť s očkovaním sa zatiaľ nepotvrdila

Agentúra dodala, že zaregistrovala aj správy o piatich prípadoch syndrómu kapilárneho presakovania. Reuters vysvetľuje, že v tomto prípade ide o stav, v ktorom krv preteká z najmenších ciev do svalov a telesných dutín a v súvislosti s ním sa vyskytujú opuchy a pokles krvného tlaku.

„V tomto bode skúmania ešte nie je jasné, či existuje príčinná súvislosť“ medzi vakcínami a ohlásenými stavmi, skonštatovala EMA. AstraZeneca ani americká spoločnosť Johnsnon&Johnson zatiaľ vyjadrenia agentúry nekomentovali.

EMA vo svojej správe zo stretnutia doplnila, že PRAC tieto prípady prešetrí a rozhodne o tom, či sú potrebné ďalšie regulačné kroky. Tie zvyčajne pozostávajú z aktualizácie príbalových informácií o lieku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet