Na hlavný obsah

Heger predstavil v Bruseli plán obnovy aj návrh na rozdelenie vakcín

Budeme odovzdávať veľmi kvalitný plán obnovy, povedal.

Heger predstavil v Bruseli plán obnovy aj návrh na rozdelenie vakcín
Predseda Európskej rady Charles Michel (vpravo) víta slovenského premiéra Eduarda Hegera. Foto: TASR/AP

Slovenský národný plán obnovy a odolnosti získal v Bruseli pozitívnu spätnú väzbu. Uviedol to slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) v utorok (27. 4.) v Bruseli po prijatí u predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej a predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

Pozitívna spätná väzba

Prvá časť jeho rokovaní bola zameraná najmä na národný plán obnovy. „Dostali sme pozitívnu spätnú väzbu z hľadiska načasovanosti a procesu. O prioritách, ktoré sme nastavili, sme s nimi dlho rokovali a nebol žiaden problém. Som rád, že do termínu 30. apríla budeme schopní odovzdať plán obnovy,“ povedal Heger. Spresnil, že v stredu (28. 4.) o tomto pláne bude rokovať aj slovenská vláda.

Heger upozornil, že na Slovensku vládli veľké obavy, či táto vláda stihne včas a dobre pripraviť plán, ktorý Slovensku v nasledujúcich rokoch prinesie miliardy eur navyše na modernizáciu a obnovu krajiny po koronakríze. „Dnes sme v tomto termíne a som rád, že som mohol na rokovaní hovoriť ako zástupca členského štátu, ktorý to zvládol veľmi dobre a včas a urobil kvalitnú prácu z hľadiska obsahu a priorít, aj z pohľadu národných potrieb. Sme v tom bode, keď budeme odovzdávať veľmi kvalitný plán obnovy. Bude to náročné a bude veľkou výzvou ho naplniť, pretože Slovensko malo doteraz problémy s čerpaním európskych peňazí. Je to krok správnym smerom,“ doplnil.

Návrh distribúcie vakcín

Predseda vlády prišiel do Bruselu aj s vlastným návrhom na budúce rozdelenie vakcín proti ochoreniu COVID-19. Plánuje tým vyslať signál, že Slovensko chce byť aktívnym členom EÚ a prinášať riešenia k otázkam EK.

Jeho návrh „zohľadňuje pomerne veľké rozdiely medzi krajinami v tom, ako budú distribuované vakcíny“. Zohľadnená by mala byť podľa neho jednak miera zaočkovanosti a aj množstvo vakcín, ktoré majú krajiny v danom čase k dispozícii. „Z hľadiska jednotného trhu je dôležité, aby sme postupovali v kolektívnej imunite spoločne,“ podotkol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika