Na hlavný obsah

India naďalej denne prekračuje hranicu 300 000 nových infikovaných

V nemocniciach je stále nedostatok lôžok aj zásob kyslíka.

India naďalej denne prekračuje hranicu 300 000 nových infikovaných
Príbuzní osoby, ktorá umrela v dôsledku ochorenia COVID-19 smútia počas kremácie v krematóriu v indickom meste Džammú. Foto: SITA/AP

India už šesť dní po sebe hlási viac ako 300 000 nových prípadov nákazy koronavírusom denne. Za posledných 24 hodín zaznamenala 323 144 potvrdených prípadov. To je menej ako v pondelok (26. 4.) oznámených rekordných 352 991 infikovaných, informovala v utorok (27. 4.) agentúra Reuters. Indické nemocnice ale naďalej čelia náporu covidových pacientov a musia ich odmietať, pretože im došli zásoby kyslíka aj nemocničné lôžka.

„Veľký pokles v denných prírastkoch je do veľkej miery zapríčinený veľkým poklesom v testovaní. Nemalo by to byť brané ako známka klesajúceho počtu prípadov, skôr ide o to, že mnoho pozitívnych prípadov nebolo odhalených,“ uviedol na svojom twiterovom účte profesor Ridžo John z Inštitútu managementu v indickom štáte Kerala.

Indické úrady zároveň za uplynulý deň evidujú 2 771 obetí ochorenia COVID.19, ich skutočný počet ale bude podľa odborníkov výrazne vyšší. India, ktorá má približne 1,3 miliardy obyvateľov, od vypuknutia pandémie zaznamenala viac ako 17,6 milióna infikovaných, 197 894 z nich zomrelo.

Do boja sa zapojila armáda aj medzinárodná pomoc

Z dôvodu devastujúcej epidemickej situácie indická vláda v pondelok rozhodla o okamžitom zapojení armády do boja proti pandémii. Pomoc v podobe zdravotníckych potrieb už Indii prisľúbili Nemecko, Spojené štáty, Spojené kráľovstvo aj Európska únia a mnoho krajín obmedzilo cestovanie z Indie, aby zabránilo šíreniu indickej mutácie koronavírusu.

Medzinárodná pomoc postupne prichádza do Indie, v utorok (27. 4.) v krajine pristálo lietadlo zo Spojeného kráľovstva s medicínskymi pomôckami vrátane pľúcnych ventilátorov, informovalo indické ministerstvo zahraničných vecí. Nasledovať by ich malo ešte v utorok šesť kyslíkových kontajnerov z Dubaja.

Podľa britských zdrojov sa tento týždeň uskutoční celkovo deväť dodávok zdravotného materiálu a prístrojov z Británie do Indie. Ide o ďalších 495 kyslíkových koncentrátorov, 120 neinvazívnych ventilátorov a 20 manuálnych ventilátorov.

Koncom tohto týždňa do Indie dopravia aj pomoc z Francúzska. Obsahuje osem jednotiek na výrobu kyslíka napájaných z generátora, zásobníky na skvapalnený kyslík, ktoré umožnia dodávať lekársky kyslík až 10 000 pacientom za deň, ako aj špecializované lekárske vybavenie vrátane 28 pľúcnych ventilátorov, uviedlo francúzske veľvyslanectvo v Naí Dillí.

Spojené štáty prisľúbili svoju pomoc po pondelkovom (26. 4.) telefonáte medzi indickým premiérom Naréndrom Módím a americkým prezidentom Joe Bidenom. USA sa okrem zásielky zdravotníckych pomôcok zaviazali pomôcť krajine aj poskytnutím svojich zásob vakcíny od Astra Zenecy. Do Indie pošlú časť svojich nevyužitých 60 miliónov dávok oxfordskej vakcíny, ktorá v USA nedostala povolenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet