Na hlavný obsah

India nezvláda boj s pandémiou, nemocnice odmietajú pacientov. Svet prisľúbil pomoc

Nechajte sa očkovať, vyzýva Indov tamojší premiér.

India nezvláda boj s pandémiou, nemocnice odmietajú pacientov. Svet prisľúbil pomoc
Na snímke muž v ochrannom obleku kope hrob v Indii. Foto: SITA/AP

India už piaty deň za sebou hlási rekordnú dennú bilanciu nových prípadov infekcie koronavírusom, tamojšie nemocnice sa potýkajú s veľkým náporom pacientov s covidom, píše agentúra Reuters. Spojené kráľovstvo, Nemecko a Spojené štáty Indii prisľúbili pomoc v podobe zdravotníckych potrieb.

Podľa serveru Politico štáty EÚ zároveň od pondelka 26. apríla zavedú zákaz vstupu pre väčšinu cestujúcich z Indie, aby sa v Európe nezačala šíriť nákazlivá indická mutácia koronavírusu.

India, ktorá má zhruba 1,3 miliardy obyvateľov, za uplynulých 24 hodín zaznamenala 352 991 nových prípadov nákazy. Nemocnice v metropole Dillí a ďalších mestách sú nútené odmietať pacientov po tom, čo došli zásoby kyslíka a minuli sa voľné nemocničné lôžka. Bilancia ľudí, ktorí po covide v Indii zomreli, sa cez noc zvýšila o 2 812.

Takmer 200 000 obetí nákazy

Doteraz sa koronavírus v Indii potvrdil u 17,31 milióna ľudí, 195 123 z nich zomrelo. Sedemdňový priemer nových prípadov infekcie na milión obyvateľov podľa webu Our World in Dáta v Indii činí skoro 225. Druhá najľudnatejšia krajina na svete však v prepočte na obyvateľa vykonáva relatívne málo testov, a tak skutočný počet infikovaných bude zrejme oveľa vyšší.

Premiér Naréndra Módí v nedeľu (25. 4.) vyzval obyvateľov, aby sa správali čo najopatrnejšie a aby sa nechali v najbližšom možnom termíne očkovať.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu oznámil, že Spojené štáty do Indie okamžite pošlú zdravotnícke vybavenie, ochranné prostriedky a prípravky na výrobu vakcín. Nemecký minister zahraničia Heiko Maas v pondelok uviedol, že Berlín Indii v najbližších dňoch pošle zdravotnícku pomoc a kyslík. Lieky a kyslík chce do Indie poslať aj Európska komisia.

Na snímke pozostalý obete covidu na pohrebe v Indii.Foto: SITA/AP
Foto: SITA/AP

Európa reaguje

Spojené kráľovstvo v piatok (23. 4.) Indiu zaradilo na zoznam červených krajín, čím prakticky zakázalo cesty z Indie. Prísnejšie cestovné obmedzenia zaviedli tiež Spojené štáty, Kanada a Izrael.

Taliansko zakázalo príchod ľudí z Indie, výnimku majú len jeho občania. Avšak aj tí Taliani, ktorí v posledných 14 dňoch boli v Indii, musia po návrate do vlasti absolvovať test a nastúpiť do karantény.

Výskyt indického variantu z krajín Európy hlásili Česko, Grécko či Švajčiarsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet