Na hlavný obsah

Iniciatíva Veda pomáha vyzvala Hegera, aby sa ospravedlnil za Matoviča

Je podľa nej neprijateľné, aby člen vlády osočoval vedcov a ich prácu.

Iniciatíva Veda pomáha vyzvala Hegera, aby sa ospravedlnil za Matoviča
Zľava premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister financií Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Odborníci a vedci z Iniciatívy Veda pomáha – COVID-19 vyzvali listom premiéra Eduarda Hegera, aby sa v mene vlády ospravedlnil za nevhodné a neprijateľné vyjadrenia ministra financií Igora Matoviča (obaja OĽANO) na adresu slovenských vedcov a vedeckých inštitúcií. Tie sa podľa nich dotýkajú nielen ich cti, ale aj dobrého mena Slovenskej republiky. Premiéra zároveň požiadali o verejnú ochranu vedcov, keďže sa „v dôsledku vystupovania ministra financií stali terčom nenávistných, agresívnych a život ohrozujúcich prejavov.“

„Bez vedy a vedcov by sme nemali k dispozícii očkovacie látky, ktoré sú najúčinnejším nástrojom v boji proti pandémii. Veda nás posúva dopredu, pomáha nám žiť a chrániť zdravie, pomáha nám zvládať sociálne, psychologické a zdravotné dôsledky pandémie,“ píšu v liste adresovanom Hegerovi.

Iniciatíva zdôrazňuje, že slovenské vedkyne a vedci doma aj v zahraničí dobrovoľne pomáhajú pri riešení výziev, ktoré kríza priniesla, a to aj napriek tomu, že veda a výskum podľa nej nie sú na Slovensku financované rovnako štedro ako vo väčšine krajín EÚ. „Preto je pre nás absolútne neprijateľné, ak ktorýkoľvek člen vlády nielenže spochybňuje prácu vedcov či vedeckých inštitúcií, ale ich aj bezdôvodne uráža, útočí na nich a osočuje ich,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Vedci podľa iniciatívy od začiatku pandémie pripravovali podklady pre opatrenia, vyhodnocovali ich efekty a navrhovali riešenia, pričom vždy postupovali profesionálne, zodpovedne, apoliticky, dodržujúc zákony a etické princípy. „Tak, ako je to štandardné vo všetkých moderných, kultivovaných a politicky vyspelých krajinách. Presne v tomto duchu, na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva, pracovali aj kolegovia zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Slovenskej akadémie vied na vyhodnocovaní kvality neregistrovanej vakcíny,“ zdôraznili odborníci.

„Vážený pán predseda vlády, veríme, že svojou autoritou pomôžete aj naďalej udržať úspešnú spoluprácu štátnej správy a vedeckej komunity v prospech spoločného cieľa,“ apeluje iniciatíva Veda pomáha – COVID-19 na Hegera. „Žiadame Vás zároveň, aby ste z pozície predsedu vlády urobili všetko pre to, aby sa dodržiavali pravidlá pri presadzovaní opatrení na zvládnutie pandémie a bola zabezpečená ich kontrola. Žiadny pragmatizmus  nemôže ospravedlniť neetické správanie a hrubé porušovanie noriem slušného správania,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko