Na hlavný obsah

Klienti zariadení sociálnych služieb môžu prijímať návštevy aj počas pandémie

Rezort práce reaguje na prezidentkin list.

Klienti zariadení sociálnych služieb môžu prijímať návštevy aj počas pandémie
Na snímke baner kampane Je čas sa znova objať a Petržalský domov seniorov na Vilovej ulici.

Minsiterstvo práce pred Veľkou nocou odporúčalo zariadeniam sociálnych služieb (ZSS) vypracovať si vlastný návštevný poriadok, aby klienti mohli prijímať návštevy aj v čase pandémie. Rezort zdravotníctva zároveň pripomína, že pri uvoľňovaní opatrení v zariadeniach sociálnych služieb treba byť „veľmi opatrnými“. Obe ministerstvá to uviedli v reakcii na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá v piatok (23. 4.) vyzvala na prehodnotenie režimu návštev v ZSS.

Rezort práce na základe nariadenia vlády z konca septembra minulého roka a v súlade s vyhláškou hlavného hygienika vypracoval koncepciu návštev v zariadeniach počas pandemickej situácie. „Ide o ‚návod‘, ktorý si každé zariadenie môže prispôsobiť podľa svojich priestorových možností,“ poznamenala hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michaela Slivková Kirňaková.

Návštevy môžu za klientmi prísť iba do tých zariadení, ktoré nie sú v karanténe a dodržať treba aj pandemický plán a krízový plán zariadenia. „Uvedenú koncepciu návštev odsúhlasila aj pandemická komisia,“ podotkla hovorkyňa.

Pre ministerstvo zdravotníctva je prioritou ochrana zdravia a životov ľudí, a tým sa riadi pri rozhodovaní, povedala pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. O režíme v zariadeniach sociálnych služieb komunikuje aj s rezortom práce. „Treba si však uvedomiť, že pri uvoľňovaní opatrení v zariadeniach sociálnych služieb treba byť veľmi opatrnými. Seniori sú zraniteľnou skupinou, a preto aj v prípade zlepšenia epidemiologickej situácie treba opatrenia v nich uvoľňovať za dodržania protiepidemických opatrení,“ poznamenala Eliášová.

Siutácia v zariadeniach už nie je kritická

Počet zariadení s mimoriadnou situáciou podľa Slivkovej Kirňakovej klesá. K piatku (23. 4.) eviduje MPSVR 16 covidových zariadení. „MPSVR SR už požiadalo o aktualizáciu COVID automatu a riadne ju prerokovalo na pandemickej komisii so súhlasným stanoviskom,“ povedala.

Prezidentka upozornila, že v ZSS by sa mal prehodnotiť režim návštev. List v tejto súvislosti adresovala premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO), ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽANO). O prehodnotenie možností uvoľnenia režimu návštev v zariadeniach žiada v súvislosti s uvoľňovaním opatrení a seniormi, ktorí sú plne zaočkovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko