Na hlavný obsah

Kolár chce urýchlene riešiť SIS, dôvodom sú aj Vrbětice

Sme rodina už vybrala kandidáta na predsedu informačnej služby.

Kolár chce urýchlene riešiť SIS, dôvodom sú aj Vrbětice
Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: SITA

Situáciu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá v tejto chvíli nemá dvoch z troch členov najužšieho vedenia, by bolo vhodné urýchlene riešiť aj v kontexte diania v Českej republike a kauzy Vrbětice. V diskusii na TASR TV to povedal predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Dodal, že jeho hnutie už vybralo meno kandidáta na predsedu SIS priamo zvnútra tejto inštitúcie a prerokovalo ho s premiérom Eduardom Hegerom aj lídrom najsilnejšej vládnej strany Igorom Matovičom (obaja OĽANO). Nepovedal, či ide o námestníka SIS Michala Aláča.

Dôveru voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, aktuálne obvinenému v korupčnej kauze, hnutie Sme rodina nestratilo. „Mrzí ma, že dodnes nebol zbavený mlčanlivosti, a teda sa nemôže reálne brániť, lebo by porušil zákon,“ povedal Kollár.

Snaha hnutia zmeniť legislatívnu úpravu kolúznej väzby podľa Kollára nesúvisí so Pčolinského kauzou. „My sme s týmto prišli už na jeseň minulého roka a veľmi aktívne som sa do toho začal zapájať po smrti generála Lučanského,“ pripomenul Kollár.

Dodal, že podmienky kolúznej väzby sú na Slovensku veľmi tvrdé a trvať môže teoreticky aj niekoľko rokov, čo krajine vyčíta aj Európska únia. „V Rakúsku je kolúzna väzba maximálne dva mesiace, v Českej republike tri mesiace, v Nemecku je päť alebo šesť mesiacov,“ naznačil Kollár.

Väzba, ktorej cieľom je zabrániť ovplyvňovaniu svedkov, sa podľa Kollára v Rakúsku alebo Nemecku nariaďuje len v prípade, že k takémuto ovplyvňovaniu už preukázateľne došlo. Na Slovensku stačí podozrenie, že by k ovplyvňovaniu prísť mohlo, s čím hnutie Sme rodina nesúhlasí. Zmenu zákona predložilo Sme rodina, svoj návrh má aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). „Budeme rokovať. Pevne verím, že s pani ministerkou nájdeme spoločnú cestu a potom náš návrh stiahneme,“ vyhlásil Kollár.

Kollár pripomenul aj nedávnu vládnu krízu. Ak by sa podľa jeho slov „takýto cirkus“ zopakoval, Sme rodina by z vlády odišla. „Vyčerpal som všetky svoje nervy a ak sa to v budúcnosti zopakuje, postavím sa pred ľudí a poviem, že končím a som za predčasné voľby,“ zdôraznil Kollár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko