Na hlavný obsah

Korčok: Vylúčenie diplomatov počas zahraničnej návštevy je krajne netradičný postup

Pri Matovičových rokovaniach neboli zástupcovia slovenskej diplomacie.

Korčok: Vylúčenie diplomatov počas zahraničnej návštevy je krajne netradičný postup
Na snímke slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Piatkovej (9. 4.) návštevy Budapešti, na ktorú odišiel minister financií Igor Matovič (OĽANO), sa nezúčastnil žiadny zástupca slovenskej diplomacie. O ich neúčasti na rokovaniach s maďarskými partnermi rozhodol priamo Matovič ako vedúci delegácie. Informoval o tom minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý takýto postup považuje za krajne netradičný, zvlášť v situácii, keď išlo o rokovanie s maďarským ministrom zahraničných vecí.

„Slovenská diplomacia je profesionálna a lojálna voči záujmom Slovenskej republiky. Preto nevidím dôvod na jej obchádzanie pri pracovných cestách do zahraničia,“ vyhlásil minister Korčok s tým, za slovenskou zahraničnou službou pevne stojí a verí, že nie je jediným členom vlády, ktorý má voči nej plnú dôveru.

Šéf slovenskej diplomacie sa zároveň ohradil voči tvrdeniam poslanca OĽANO Györgyho Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. „Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu a zároveň sa na týchto rokovaniach nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov,“ vyhlásil.

Matovič v piatok rokoval v Budapešti s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko, prijal ho aj maďarský premiér Viktor Orbán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko