Na hlavný obsah

Maďarsko pomôže Slovensku otestovať Sputnik V, sľúbil tamojší minister diplomacie

Minister financií je na návšteve v Budapešti.

Maďarsko pomôže Slovensku otestovať Sputnik V, sľúbil tamojší minister diplomacie
Na snímke ampulky s ruskou vakcínou Sputnik V v Budapešti. Foto: TASR/AP

Na základe slovenskej žiadosti pomôže Maďarsko testovať ruskú vakcínu Sputnik V v záujme toho, aby bolo možné zachrániť životy čo najviac občanov SR. Povedal to podľa komerčnej televízie Hír TV v piatok (9. 4.) v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO).

Maďarsko je v súčasnosti podľa slovenského vicepremiéra akýmsi vzorom vo svete i v Európe v očkovaní proti koronavírusu, a to vďaka tomu, že nejde len cestou očkovacích látok zabezpečených Európskou úniou, ale sa obrátilo aj na východ a prítomná je tu aj ruská vakcína Sputnik V. Maďarsku sa tak podarilo dosiahnuť výrazne vyššiu zaočkovanosť svojich občanov ako v iných krajinách Európskej únie, konštatoval Matovič.

Matovič pripomenul, že ruská vakcína je skladovaná na Slovensku v chladničkách už šesť týždňov, pričom by ňou bolo možné zachraňovať ľudské životy. Preto prišiel požiadať Maďarsko o pomoc pri otestovaní tejto zásielky.

Matovič si zaspomínal na premiérske časy

Šéf maďarskej diplomacie uviedol, že Maďarsko s tým Slovensku rado pomôže, pretože má k dispozícii kapacity v medzinárodne akreditovanom laboratóriu.

Matovič sa poďakoval Szijjártóovi, premiérovi Viktorovi Orbánovi a Maďarsku za mimoriadne dobré vzťahy z čias, keď pôsobil ešte ako predseda slovenskej vlády. Ocenil, že v ťažkých časoch koronavírusovej pandémie sa mohol spoľahnúť na pomoc či už vo forme poskytnutia maďarských lekárov pri plošnom testovaní, alebo darovaním umelých pľúcnych ventilácií nemocniciam na juhu Slovenska.

ŠÚKL bez dát nevie prijať záver

Matovič v piatok doobeda uviedol, že v Budapešti bude rokovať s Orbánom a Szijjártóom, témou bude nielen ruská vakcína. V Maďarsku proti koronavírusu očkujú nielen látkami, ktoré schválila Európska lieková agentúra, ale aj v EÚ neregistrovanými vakcínami z Ruska a Číny.

Slovenský Štátny ústav pre kontrolu (ŠÚKL) liečiv vo štvrtok 8. apríla uviedol, že výrobca nedodal 80 percent údajov, a preto nie je možné prijať záver o pomere prínosov a rizík vakcíny. „Iba na základe spoľahlivých a overiteľných dôkazov môže ŠÚKL prijať odborné stanovisko ku kvalite, bezpečnosti a účinnosti vakcíny. Dôkazy musí predložiť výrobca, čo sa v prípade vakcíny Sputnik V nestalo,“ informovala riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko