Na hlavný obsah

Ruský fond žiada Slovensko, aby vrátilo vakcíny Sputnik V

ŠÚKL podľa fondu porušil zmluvu.

Ruský fond žiada Slovensko, aby vrátilo vakcíny Sputnik V
Zdravotníčka s ampulkou ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Slovensko podľa Ruského fondu priamych investícií (RDIF), ktorý zodpovedá za marketing vakcíny Sputnik V v zahraničí, porušilo kontrakt na dodávku tejto očkovacej látky. Fond preto požiadal slovenskú vládu, aby vrátila zásielku vakcín Sputnik V, uviedla vo štvrtok (8. 4.) agentúra Reuters.

RDIF podľa agentúry TASS oznámil, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) porušil zmluvu tým, že zadal testovanie zásielky vakcín Sputnik V dodaných na Slovensko laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie, hoci táto sieť laboratórií je dostupná a označil to za „akt sabotáže“.

Fond na twitteri uviedol, že tiež požiadal o zaslanie zásielky do špeciálne certifikovaného laboratória na ďalšie kontroly. ŠÚKL predtým uviedol, že očkovacie látky, ktoré dostal, sa líšili od šarží preskúmaných Európskou agentúrou pre lieky (EMA) a lekárskym magazínom The Lancet.

„Dúfame, že Slovensko vyrieši svoje vnútorné spory. Sme odhodlaní spolupracovať pri porazení pandémie ochorenia COVID-19. Vakcíny by mali zachraňovať životy a nemali by sa používať v geopolitických a vnútropolitických bojoch. Spoločne sme silnejší,“ uviedli výrobcovia Sputnika na twitteri. Zdôraznili, že všetky šarže vakcíny Sputnik V sú rovnakej kvality, ktorú ústav Nikolaja Gamaleja prísne kontroluje.

Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) vo štvrtok (8. 4.) informoval o ceste do Moskvy, kde sa mal stretnúť s riaditeľom RDIF Kirillom Dmitrievom. Rokovať mali o vakcínach. „Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohol na Slovensku konečne začať očkovať,“ napísal Matovič.

Matovič skloňuje geopolitickú špinavú hru

Výrobcovia schôdzu Matoviča a Dmitrieva na twitteri označili za „produktívne stretnutie“ a podčiarkli, že RDIF je naďalej odhodlaný pomáhať obyvateľom Slovenska pri očkovaní Sputnikom. ŠÚKL podľa nich „začal dezinformačnú kampaň proti Sputniku V a plánuje ďalšie provokácie.“

„Vyhlásenie ŠÚKL, že šarža Sputniku V dodávaná na Slovensko nemá rovnaké vlastnosti ako vakcína opísaná v časopise The Lancet, je fake news. Nanešťastie, očakávame aj ďalšie fake news a provokácie od nepriateľov Sputniku V na Slovensku, ktorí sa snažia zmariť používanie vakcíny.“

Matovič vo štvrtok po zverejnení správ, že Rusko žiada svoje vakcíny späť, na sociálnej sieti vyjadril nad situáciou ľútosť. Po tom, ako na Slovensko dorazili ruské vakcíny, podľa neho niekto spustil „geopolitickú špinavú hru proti ,hybridnej zbrani´ Ruska.“ Konkrétne kto, neuviedol.

„Dnes však svoje dielo dokonali, svojimi bludmi, ktoré cez Denník N pustili do celého sveta, primäli Rusov povedať dosť, a tí nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy. Gratulujem, idioti! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské,“ napísal.

ŠÚKL: Oficiálna sieť laboratórií kontroluje len registrované vakcíny

ŠÚKL označil tvrdenia RDIF o laboratórnom testovaní šarží Sputnika, ktoré boli dovezené na Slovensko, za zavádzajúce a dôrazne sa voči nim ohradil.  

„ŠÚKL nepozná obsah dohody medzi výrobcom vakcíny a Slovenskom, keďže podpísaná zmluva je utajená a nebola štátnemu ústavu poskytnutá. V súvislosti s tvrdeniami RDIF však upozorňuje, že oficiálna sieť laboratórií EÚ kontroluje kvalitu vakcín registrovaných v EÚ. Vakcína Sputnik V nie je ani na Slovensku, ani v EÚ registrovaná a jej použitie bolo povolené mimo registračného procesu,“ vysvetlil ŠÚKL. Dodal, že aj napriek tomu požiadal o spoluprácu 30 oficiálnych laboratórií určených na kontrolu liekov a vakcín v EÚ, ako aj akreditované laboratórium Biomedicínskeho centra SAV.

„Oficiálne laboratóriá EÚ vzhľadom na vyťaženosť pri prepúšťaní šarží  registrovaných vakcín požiadavke nevyhoveli,“ povedal ústav. Priblížil, že Biomedicínske centrum SAV má platné osvedčenie o dodržiavaní správnej výrobnej praxe v rozsahu kontrola kvality liekov.  „Na to, že testovanie v SAV by malo údajne porušovať utajenú zmluvu s ruským výrobcom, nebol ŠÚKL nikým zodpovedným za dovoz vakcíny upozornený,“ uzavrel ŠÚKL.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko