Na hlavný obsah

Môže to byť obrovský krok vpred, povedal Biden po rozsudku v prípade Floyda

Verdikt privítali aj Obama či Clintonová.

Môže to byť obrovský krok vpred, povedal Biden po rozsudku v prípade Floyda
Prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Americký prezident Joe Biden v stredu 21. apríla označil verdikt poroty nad bývalým minneapolistickým policajtom Derekom Chauvinom za veľký krok vpred. Doplnil však, že podobné rozsudky v krajine, ktorá sa potýka so systémovým rasizmom, prichádzajú len veľmi zriedka. Informovala o tom agentúra Reuters. Porota v utorok (20. 4.) uznala Chauvina, ktorý je beloch, vinným z vlaňajšej vraždy a zabitia černocha Georgea Floyda. Verdikt vinný pritom zaznel vo všetkých troch bodoch obžaloby. Výšku trestu zatiaľ neoznámili, Chauvin zostáva vo väzbe.

„Môže to byť obrovský krok vpred v pochode za spravodlivosť v Amerike,“ reagoval Biden na verdikt poroty. Floydovu smrť označil za vraždu za bieleho dňa, ktorá celému svetu odkryla systémový rasizmus. „To ale nestačí. Nemôžeme skončiť tu. Zabezpečíme skutočnú zmenu a reformu. Môžeme a musíme urobiť viac, aby sme znížili pravdepodobnosť, že sa takéto tragédie budú kedy opakovať,“ povedal.

Floyd zomrel vlani 25. mája po tom, čo sa ho polícia snažila v Minneapolise zatknúť na základe udania, že chcel v samoobsluhe zaplatiť falošnou bankovkou. Na videu nakrútenom okoloidúcim je vidieť Chauvin, ako minúty kľačí na Floydovi, ktorý opakuje, že nemôže dýchať. Videozáznam činu obletel celý svet a spustil vlnu protestov proti rasizmu a policajnej brutalite po celých Spojených štátoch. Demonštrácie občas sprevádzalo rabovanie a vandalizmus. Niekde boli na pomoc policajtom povolané národné gardy a napríklad v New Yorku bol na čas vyhlásený zákaz nočného vychádzania.

Utorkové čítanie rozsudku sledovali milióny ľudí v priamom prenose. Krátko po tom, ako sudca prečítal verdikt poroty, prepukli v mnohých amerických mestách oslavy. Účastníci spomienkovej akcie na minneapolskej križovatke, kde Floyd zomrel, začali jasať. Vodiči trúbili, cestujúci stiahli okienka a mávali transparentmi.

Ohlasy politikov a známych osobností na seba nenechali dlho čakať. Verdikt privítali, napríklad, britský premiér Boris Johnson, bývalý americký prezident Barack Obama, niekdajšia kandidátka na americkú prezidentku a bývalá ministerka zahraničia Hillary Clintonová či moderátorka Oprah Winfreyová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet