Na hlavný obsah

Na Košča známeho z Gorily vydali medzinárodný zatykač. Polícia o ňom mlčí

Existuje možnosť, že sa na Slovensko už nevráti, hovorí odborník.

Na Košča známeho z Gorily vydali medzinárodný zatykač. Polícia o ňom mlčí
Na snímke príslušník elitnej policajnej jednotky Lynx Commando. Foto: TASR

Polícia zrejme stále nevie, kde presne sa nachádza podnikateľ Peter Košč, po ktorom presne pred dvomi týždňami vyhlásila pátranie. Verejnosti zrejme nie je veľmi známy, to však neplatí najmä v oblasti tajných služieb či polície. Zadržať ho chceli pre údajný úplatok, ktorý mal ešte pred rokmi odovzdať vtedajšiemu špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi.

Koščova obhajkyňa Eva Mišíková dôvody na zatykač odmietala. „Bol kontaktovaný vyšetrovateľom a oznámil mu, že príde na územie, tak nevidím dôvod na vydanie európskeho a medzinárodného zatýkacieho rozkazu,“ uviedla krátko po zverejní informácie o pátraní.

Vo štvrtok (8. 4.) však pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko povedala, že európsky i medzinárodný zatykač na Petra Košča predsa len vydali. Kto konkrétne tak urobil, však nepovedala. Malo sa tak stať v stredu (7. 4.), no Špecializovaný trestný súd (ŠTS) tvrdí, že od nich žiaden zo spomínaných príkazov nevyšiel. Nie je pritom jasné, ktorý zo súdov by tak mohol ešte urobiť. Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková potvrdila, že súd v rovnakom prípade vydal iba príkaz na zatknutie, ktorý však v zahraničí neplatí.

Zvláštny je aj spôsob samotného postupu polície. Bývalý vyšetrovateľ Matej Snopko vo všeobecnosti hovorí, že keď obvineného nenájde NAKA doma, môže mať aj mylné informácie. „Druhá vec potom je, že pokiaľ je to vplyvnejší obvinený alebo podozrivý, možno má niekoho na polícii,“ skonštatoval exvyšetrovateľ.

Na snímke hľadaný Peter Košč.Foto: TASR/Prezídium Policajného zboru
Foto: TASR/Prezídium Policajného zboru

Poznali ho ako Pána X

Údajný vplyv Petra Košča vysvetľuje tiež jeho prezývka. Ako Pán X bol totiž známy v samotnej tajnej službe. „Hneď po nástupe Jozefa Magalu do funkcie začal personálne pohovory s príslušníkmi služby vykonávať Peter Košč, napriek tomu, že v tej dobe nebol príslušníkom SIS. Vystupoval ako poradca riaditeľa SIS Jozefa Magalu,“ píše sa o ňom v spise Gorila.

Mišíková hovorí, že jej klient sa mal pôvodne do krajiny vrátiť v nedeľu 4. apríla, pred odletom mal však pozitívny test na ochorenie COVID-19. Sama s ním vraj nekomunikuje a informácie má iba od jeho brata. Polícia ani prokuratúra sa k prípadu nechcú vyjadriť. Podľa odborníka je v hre aj možnosť, že hľadaný muž sa už na Slovensko nevráti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko