Na hlavný obsah

Najviac ľudí sa zrátalo v prvý deň. Asistované sčítanie sa bude riadiť aj covidovým automatom

Ukončiť by ho mali koncom októbra.

Najviac ľudí sa zrátalo v prvý deň. Asistované sčítanie sa bude riadiť aj covidovým automatom
Na snímke zľava predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek a generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ Ľudmila Ivančíková. Foto: TASR

Do sčítania obyvateľov sa zapojilo spolu 4 844 007 ľudí na Slovensku (86 %). Najviac ich bolo v prvý deň spustenia elektronického formulára (651 082), denný priemer bol následne až do ukončenia zhruba 95 000 a iba v jeden deň klesol počet sčítaných pod hranicu 50 000 (26. marca – 42 418).

Oznámil to Štatistický úrad (ŠÚ) SR v utorok (6. 4.) pri vyhodnocovaní výsledkov elektronického sčítania, ktoré sa skončilo 31. marca.

Ľudia sa samosčítali rovnomerne vo všetkých vekových skupinách. V žiadnej vekovej skupine neeviduje úrad väčší výpadok. Častejšie sa podľa dostupných dát sčítavali ženy (52 %) než muži (48 %). Aktívnejšie bolo obyvateľstvo v mestách ako na vidieku (55 % a 45 %). Vyplnenie online formulára trvalo ľuďom približne sedem minút.

„Urobili sme spoločný klik pre celé Slovensko. Elektronický zber dopadol nad naše očakávania. Projekt ale zďaleka nekončí. Čaká nás administratívna práca a asistované sčítanie,“ pripomenul predseda ŠÚ SR Alexander Ballek.

Výsledky elektronickej fázy sčítania obyvateľov v krajoch a obciach. FOTO: ŠÚ SR

„Po odsune asistovaného sčítania pre pandémiu koronavírusu sme prostredníctvom komunikačných kampaní vyzývali na pomoc seniorom, aby sa sčítali elektronicky. Potvrdila sa digitálna zručnosť obyvateľov, ale k dobrým číslam pomohla aj masová kampaň,“ skonštatovala k výsledkom samosčítania riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie ŠÚ SR Ľudmila Ivančíková.

Do októbra pokračuje sčítanie obyvateľov formou asistencií, ktorá je určená pre digitálne vylúčených. „Konkrétny termín vyhlásime a budeme ho intenzívne komunikovať s obcami,“ povedala Ivančíková s tým, že ŠÚ SR chce vychádzať z covidového automatu a začať asistované sčítanie v obciach, ktoré sú v okresoch v nižšom stupni varovania. Termíny vyhlásia Ballek, hlavný hygienik a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Ivančíková predpokladá, že by to mohlo byť začiatkom mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko