Na hlavný obsah

Očkovanie spomaľuje šírenie koronavírusu v domovoch sociálnych služieb

Počty pozitívnych prípadov klesajú aj po Veľkej noci.

Očkovanie spomaľuje šírenie koronavírusu v domovoch sociálnych služieb
Na ilustračnej snímke očkovanie v zariadení pre seniorov. Foto: TASR

V zariadeniach sociálnych služieb (ZSS) je už zaočkovaných 77 % osôb, ide o klientov aj zamestnancov týchto zariadení. Krivka počtu infikovaných v nich postupne klesá a tento trend nezmenila ani Veľká noc, informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

„Najlepšie ide očkovanie v ZSS v Prešovskom kraji a najhoršie v Košickom kraji. Predpokladali sme, že na východnom Slovensku môže byť priebeh očkovania pomalší, ale vidíme, že to tak nie je,“ uviedol minister. Jeho rezort teraz analyzuje, aká je príčina pomalého priebehu očkovania v Košickom kraji. Podľa Krajniaka to môže mať súvislosť s nedostatkom všeobecných lekárov vo vidieckych ambulanciách. Seniori tak nemajú lekára, s ktorým by mohli konzultovať svoj zdravotný stav a ktorý by im očkovanie odporučil.

Počet infikovaných v zariadeniach klesá

Pozitívnou správou je, že počty infikovaných v ZSS naďalej klesajú, a to aj po Veľkej noci, počas ktorej si mohli príbuzní za prísneho dodržania epidemických podmienok vziať svojich príbuzných domov. „Zatiaľ sa nám zdá, že pokračuje pokles. Minimálne sa s istotou dá povedať, že tam nie je vzostup,“ podotkol Krajniak.

Najviac zariadení, v ktorých bol prítomný covid, ministerstvo evidovalo 12. februára 2021. Vtedy ich bolo 289, dnes je takýchto zariadení 214. Ide o akékoľvek zariadenie, v ktorom je infikovaný aspoň jeden klient alebo zamestnanec. „Zo všetkých zariadení sociálnych služieb máme také informácie, že ak sa náhodou po zaočkovaní prvou dávkou niekto nakazí covidom, tak sa ochorenie tak rýchlo nešíri medzi ostatných klientov a zároveň je u infikovaných miernejší priebeh,“ vysvetlil minister.

Rezort práce v tejto súvislosti pripravuje plán „otvárania“ ZSS, ktorý v nich umožní obnoviť návštevy. Krajniak ho chce v stredu (14. 4.) popoludní konzultovať s pandemickou komisiou, verejnosti ho predstaví koncom týždňa.

Minister naďalej odporúča home office

Krajniak dodal, že naďalej odporúča prácu z domu, hoci od pondelka (19. 4.) už nebude povinná. „Ja ale budem dôrazne odporúčať aj v štátnej správe aj kolegom, aby všade tam, kde home office môže byť, aby tam bol,“ povedal s tým, že Slovensko vstupuje do kritickej fázy a opatrnosť je aj naďalej potrebná, aby pozitivita nezačala opäť stúpať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko