Na hlavný obsah

Od začiatku pandémie sa už koronavírusom infikovalo viac ako 150 miliónov ľudí

Prípady aktuálne najrýchlejšie pribúdajú v Indii.

Od začiatku pandémie sa už koronavírusom infikovalo viac ako 150 miliónov ľudí
Na snímke zdravotník testuje muža výterom z nosa na prítomnosť koronavírsu vo vzdelávacom oddelení v indickom Bombaji. Foto: TASR/AP

Koronavírusom sa od vypuknutia pandémie do piatka (30. 4.) nakazilo celkovo už 150,3 milióna ľudí, vyplýva z údajov zhromaždených agentúrou AFP. Prekonanie hranice 150 miliónov potvrdila aj americká Univerzita Johna Hopkinsa (JHU).

Koronavírus sa prvýkrát objavil predvlani v decembri v Číne. Počet infikovaných sa vo svete začal zrýchľovať vlani v júli a v súčasnosti rastie obzvlášť rýchlo najmä pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu v Indii, kde za posledný týždeň zaznamenali 2,5 milióna prípadov nákazy. Podľa AFP globálny počet nových infekcií rástol takouto rýchlosťou naposledy na začiatku pandémie.

Tempo sa zrýchľuje

Posledných desať miliónov ochorení pribudlo za 13 dní. Predtým pribudlo desať miliónov za 14 dní, predchádzajúcich desať miliónov za 19 dní a predtým rovnaký počet pribudol za 25 dní.

Ešte v polovici vlaňajšieho septembra bol pritom celkový počet infikovaných 30 miliónov, hranica 50 miliónov padla začiatkom novembra a tento rok 26. januára počet infikovaných prekonal hranicu 100 miliónov. Celkový počet úmrtí s covidom už podľa JHU prekročil 3, 16 miliónov.

Prvé miesto stále držia USA

Prvenstvo v počte infikovaných držia od vlaňajšieho marca Spojené štáty, kde celkový počet infikovaných predstavuje podľa JHU 32, 3 milióna. Výrazne teraz rastie počet ochorení v druhej najpostihnutejšej krajine, Indii (18, 8 miliónov, denne pribúda priemerne 350 000 infikovaných), tretia je Brazília (14, 6 miliónov).

V Európe sa najviac infikovaných preukázalo vo Francúzsku (takmer 5, 7 miliónov), Rusku (vyše 4, 7 miliónov) a Spojenom kráľovstve viac ako 4, 4 milióny). V prvej desiatke krajín s najväčším množstvom prípadov sú ešte Turecko (4, 8 miliónov), Taliansko (štyri milióny), Španielsko (3, 5 miliónov) a Nemecko (asi 3, 4 milióny).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet