Na hlavný obsah

Staronový holandský premiér Rutte len tesne prežil hlasovanie o dôvere

Rutte čelil obvineniam, že klamal verejnosti.

Staronový holandský premiér Rutte len tesne prežil hlasovanie o dôvere
Na snímke reční holandský premiér Mark Rutte v parlamente. Foto: SITA/AP

Dlhoročný holandský premiér Mark Rutte v piatok (2. 4.)ráno tesne prežil hlasovanie o nedôvere v parlamente. Spolu s opozíciou hlasovali proti Ruttemu aj strany, ktoré boli ešte donedávna jeho koaličnými partnermi, informovala agentúra AFP.

Stredopravý premiér Mark Rutte je pri moci už od roku 2010 a v marci jeho strana vyhrala ďalšie parlamentné voľby.

Po necelých dvoch týždňoch však musel čeliť hlasovaniu o nedôvere pre obvinenia, že klamal verejnosti ohľadne prebiehajúcich koaličných rozhovorov.

Kreslo pre vplyvného poslanca…

Napriek tomu, že hlasovanie dopadlo v jeho prospech, bude Rutte podľa AFP aj naďalej čeliť silnému politickému tlaku. Všetky parlamentné strany okrem jeho vlastnej totiž podporili vyhlásenie, ktoré odsúdilo premiérove vyjadrenia v danej kauze. „Budem pokračovať v práci premiéra, budem pracovať veľmi tvrdo, aby som opäť získal dôveru,“ povedal Rutte po piatkovom hlasovaní.

Kauza údajného klamstva sa týka premiérových vyjadrení ohľadne možnej ministerskej pozície pre vplyvného kresťansko-demokratického poslanca Pietera Omtzigta. Rutte totiž v reakcii na otázky novinárov poprel, že by sa počas rozhovorov hovorilo o ministerskom kresle pre Omtzigta. Neskôr však priznal, že sa o tejto otázke diskutovalo, ale že si to „zle zapamätal“.

… a zároveň kritika?

S možným vládnym pôsobením Pietera Omtzigta sa pritom spájali podozrenia, že by išlo o spôsob, ako umlčať kriticky naladeného poslanca, ktorý by mohol ináč pôsobiť vláde ťažkosti. Práve Omtzigt prispel k januárovému pádu Rutteho vlády, keď odhalil rozsiahly škandál okolo prídavkov na deti. Zistil, že úrady mylne označili zhruba 20 000 rodičov za podvodníkov pri poberaní tohto príspevku, v dôsledku čoho sa niektoré rodiny dostali do finančnej núdze.

Mark Rutte si v Holandsku vyslúžil prezývku „teflónový premiér“, pre jeho schopnosť prežiť rôzne škandály bez toho, aby sa „pripálil“, teda bez väčších škôd na svojej politickej kariére. Rutte je jedným z najdlhšie vládnucich európskych šéfov vlád: po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a maďarskom premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet