Na hlavný obsah

ŠÚKL sa k Sputniku zatiaľ nevyjadrí, nemá dosť informácií od výrobcu

Rezort zdravotníctva vydá stanovisko po skončení prebiehajúcich testov.

ŠÚKL sa k Sputniku zatiaľ nevyjadrí, nemá dosť informácií od výrobcu
Ruské vakcíny Sputnik V na košickom letisku v marci 2021. Foto: SITA

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nemôže bez dostatočných dôkazov prijať odborné stanovisko k pomeru prínosov a rizík vakcíny Sputnik V. Dôvodom sú chýbajúce údaje od výrobcu, nekonzistentnosť liekových foriem a nemožnosť vzájomne porovnávať šarže používané v rôznych štúdiách a krajinách. Stanovisko zaslal 30. marca ministerstvu zdravotníctva, informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Spresnila, že v čase zaslania hodnotiacej správy boli k dispozícii výsledky z 11 zo 14 parametrov laboratórnej kontroly, zvyšné parametre by však nemali vplyv na stanovisko štátneho ústavu. „Laboratórne testy zodpovedajú niektoré otázky o farmaceutickej kvalite vakcíny, len na základe laboratórnych testov však nie je možné prijať záver o účinnosti a bezpečnosti u ľudí,“ uviedla Jurkemíková.

Rezort zdravotníctva požiadal ŠÚKL o zaujatie stanoviska k bezpečnosti, účinnosti a kvalite vakcíny Sputnik V, zabezpečenie laboratórnej kontroly dovezených šarží a vykonanie fyzickej kontroly v miestach výroby. „Štátny ústav posúdil dodanú dokumentáciu týkajúcu sa bezpečnosti, účinnosti a kvality vakcíny a vykonal fyzickú kontrolu v miestach výroby,“ uviedla Jurkemíková.

O očkovaní Sputnikom rozhoduje ministerstvo

ŠÚKL zároveň nadviazal spoluprácu s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (SAV) s cieľom vykonania laboratórnej kontroly dovezených šarží. „K dnešnému dňu niektoré laboratórne testy stále prebiehajú. Trvanie laboratórnej kontroly do veľkej miery závisí od termínu dodania objednaných reagencií, a preto ho nie je možné urýchliť,“ vysvetlila Jurkemíková.

ŠÚKL naďalej pracuje na zabezpečení laboratórnych testov dovezených šarží. Bez dostatočných dôkazov však nemôže štátny ústav podľa hovorkyne prijať odborné stanovisko k pomeru prínosov a rizík Sputnika. „O očkovaní danou vakcínou i naďalej rozhoduje Ministerstvo zdravotníctva SR,“ pripomenula Jurkemíková.

Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzany Eliášovej posudok k vakcíne ešte nie je ukončený, aktuálne sa realizujú tri laboratórne testy. V nadväznosti na ich závery má rezort komplexne informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko