Na hlavný obsah

V Egypte objavili rozsiahle staroveké mesto

Je ako egyptské Pompeje, vyhlásili archeológovia.

Archeológovia objavili v Egypte rozsiahle staroveké mesto, ktoré bolo po stáročia v zabudnutí. A to napriek tomu, že sa nachádza blízko niektorých najznámejších egyptských pamiatok v meste Luxor.

Mesto bolo vystavené pred zhruba 3 400 rokmi v čase slávnej vlády faraóna Amenhotepa III, uviedol podľa agentúry Reuters egyptský archeológ Záhí Havás, ktorý dohliada na vykopávky na mieste.

V novoobjavenom meste sa našli takmer kompletné múry domov i izby s predmetmi dennej potreby, prsteňmi, vyobrazeniami skarabeov a farebnými keramickými nádobami. Rovnako tak tehly s Amenhotepovou kartušou, teda oválnym rámčekom, do ktorého sa zapisovalo faraónovo meno. „Niektoré múry domov v meste sú tri metre vysoké,“ spresnil Havás. Na mieste sa tiež našlo veľa pecí na výrobu skla a hrnčiarskych výrobkov.

Mesto objavili takmer náhodou. Tím archeológov začal v septembri pátranie po pohrebnom chráme v okolí Luxoru, no čoskoro začal a každom kroku narážať na tehly. Odkryté ulice sa nachádzajú na ľavom brehu rieky Nílu blízko súčasného Luxoru, Údolia kráľov a Memnónových kolosov.

„Ide o veľmi dôležitý nález,“ povedal Reuters Peter Lacovara, riaditeľ amerického Fondu pre kultúrne dedičstvo starého Egypta a archeológiu. „Je to niečo ako egyptské Pompeje,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet