Na hlavný obsah

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu SAV žiada od Matoviča verejné ospravedlnenie

Tvrdí, že minister znevážil prácu vedcov.

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu SAV žiada od Matoviča verejné ospravedlnenie
Na snímke vedecký riaditeľ Virologického ústavu BMC SAV Juraj Kopáček. Foto: TASR

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) Juraj Kopáček žiada ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) o verejné ospravedlnenie. Informovala o tom v sobotu (10. 4.) PR manažérka BMC SAV Zuzana Vetrecin Čeplíková.

Kopáček tvrdí, že šéf rezortu financií v piatok (9. 4.) počas tlačového vyhlásenia mimoriadne nevhodným spôsobom poškodil meno Virologického ústavu BMC SAV, znevážil prácu a ponížili vedcov ústavu. „Vedcov, ktorí v tejto pandémii od samého začiatku dobrovoľne pomáhajú našej krajine pri testovaní, vývoji a validácii testov, pilotných štúdiách, sekvenovaní, poskytovaní odborných rád a informácií,“ uviedol vedecký riaditeľ virologického ústavu. Ako dodal, robia to práve preto, že vnímajú obrovský dosah pandémie na spoločnosť a na životy ľudí. „Boju proti pandémii sme obetovali množstvo času a energie vrátane väčšiny osobného voľna,“ poznamenal.

Kopáček opakovane zdôraznil, že o vykonanie analýz vakcíny Sputnik V ich požiadalo Ministerstvo zdravotníctva SR listom z dňa 5. marca. Tvrdí, že sú inštitúciou, ktorá má certifikáciu a odbornú kvalifikáciu na ich vykonanie. „Bez tejto ‚žiadosti o spoluprácu‘ by sme sa do analýz nepúšťali,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko