Na hlavný obsah

Bielorusko a Lotyšsko si vyhostili veľvyslancov. Môže za to incident počas MS v hokeji

Krajiny si vyhostili aj všetkých zamestnancov ambasád.

Bielorusko a Lotyšsko si vyhostili veľvyslancov. Môže za to incident počas MS v hokeji
Historická bielo-červená vlajka (uprostred), ktorú Bielorusko používalo v minulosti, veje spolu s ďalšími vlajkami účastníckych krajín v dejisku hokejových MS v Rige. Foto: TASR/AP

Bielorusko v pondelok (24. 5.) vyhostilo lotyšského veľvyslanca v Minsku a všetkých zamestnancov ambasády s výnimkou jednej osoby. Lotyšsko vzápätí reagovalo rovnakým krokom a vyhostilo bieloruského veľvyslanca aj s ďalšími diplomatmi. Informovali o tom agentúry BelTa a Reuters. Bielorusko vykázanie lotyšských diplomatov zdôvodnilo zneuctením štátnej vlajky pri hokejových majstrovstvách sveta.

„Veľvyslancovi bolo navrhnuté, aby opustil Bielorusko do 24 hodín,“ oznámil podľa BelTa bieloruský minister zahraničia Uladzimir Makej. Dodal, že všetkému diplomatickému, administratívnemu a technickému personálu bolo „navrhnuté“ to isté s 48-hodinovou lehotou. Zostať môže len jeden administratívno-technický pracovník, aby sa staral o budovu ambasády.

V Rige, kde sa v týchto dňoch konajú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, sú v centre mesta vyvesené vlajky zúčastnených krajín. BelTa napísala, že starosta lotyšskej metropoly Martinš Stakis a minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs v pondelok bieloruskú vlajku nahradili bielo – červeno – bielou zástavou. Tá sa vlani pri protestoch proti autoritárskemu prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi stala symbolom bieloruskej opozície a vzdoru voči jeho režimu.

„Nemôžeme ponechať podobné provokatívne akcie bez odpovede,“ vyjadril sa k tomuto incidentu Makej pre agentúru BelTa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport