Na hlavný obsah

V Bielorusku muselo nútene pristáť lietadlo s kritikom opozície

Dôvodom bola falošná bombová hrozba.

V Bielorusku muselo nútene pristáť lietadlo s kritikom opozície
Na archívnej snímke z 26. marca 2017 Raman Pratasevič pri zadržaní bieloruskou políciou. Foto: SITA/AP

Najvyšší predstavitelia Európskej únie (EÚ) varovali v nedeľu (23. 5.) bieloruskú vládu, že je zodpovedná za bezpečnosť všetkých pasažierov odkloneného lietadla, ktoré muselo pre falošnú bombovú hrozbu pristáť na letisku v Minsku. Únia Bielorusko vyzvala, aby všetkých cestujúcich na palube lietadla nechalo pokračovať v ceste. Medzi pasažiermi sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár a kritik bieloruskej vlády Raman Pratasevič, ktorého po pristátí bieloruské úrady zadržali, približuje agentúra AFP.

Tlačová služba úradu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka uviedla, že dôvodom na odklon lietadla bolo podozrenie, že je na palube bomba. Bieloruská armáda poslala svoju stíhačku, aby lietadlo zadržala.

Spoločnosť Ryanair uviedla, že bola bieloruským manažmentom letovej prevádzky informovaná o potenciálnej hrozbe na palube jedného zo svojich lietadiel a bol jej nariadený odklon lietadla do Minska. Na palube ale nič nezvyčajné nájdené nebolo. Pratasevič bol zadržaný, ostatní pasažieri prešli bezpečnostnou kontrolou a bolo im dovolené pokračovať do koncovej destinácie.

Pomáhal šíriť správy o protivládnych protestoch

Raman Pratasevič figuruje v Bielorusku od vlaňajška na zozname ľudí „zapojených do teroristických aktivít“. Aktivista je spoluzakladateľom informačného kanála Nexta na sociálnej sieti Telegram, ktorý bol jedným z hlavných zdrojov správ o protirežimných protestoch, ktoré v Bielorusku vypukli po vlaňajších augustových prezidentských voľbách.

„Odsudzujem vynútené pristátie civilného letu bieloruským
režimom pod politicky motivovanou zámienkou teroristickej hrozby,“
reagoval šéf rezortu diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) na twitteri. Doplnil, že žiada „okamžité prepustenie lietadla a všetkých pasažierov“ vrátane tých, ktorí boli nezákonne zadržaní.

„Všetkým pasažierom musí byť umožnené okamžite pokračovať v ceste do Vilniusu a musí im byť zabezpečená bezpečnosť,“ napísala na twitteri predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Akékoľvek porušenie pravidiel medzinárodnej leteckej dopravy musí mať následky,“ dodala.

Poľský premiér hovorí o štátnom terorizme

Predseda Európskej rady Charles Michel zareagoval na nedeľňajšie diania v Bielorusku slovami, že udalosti si budú vyžadovať vyšetrovanie Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo (ICAO). 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki čin Bieloruska označil za „štátny terorizmus“ a vyzval EÚ, aby prerokovala sankcie voči Minsku, pričom dodal, že zadržanie Prataseviča „nemôže prejsť bez trestu“. „Neprijateľnú“ bieloruskú akciu odsúdila Paríž a Berlín požiadal Bielorusko o okamžité vysvetlenie.

„Vyzývam spojencov z NATO a EÚ, aby okamžite reagovali na hrozbu, ktorú bieloruský režim vystavil medzinárodnej civilnej leteckej doprave. Medzinárodné spoločenstvo musí podniknúť okamžité kroky, aby sa to neopakovalo,“ uviedol litovský prezident Gitanas Nauséda.

Cichanovská: Prataševičovi hrozí trest smrti

Opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá žije v exile v Litve, potvrdila meno zadržaného s tým, že mu v Bielorusku hrozí „trest smrti“. „Raman Pratasevič je bieloruský novinár, fotograf, bloger a aktivista. Pracoval ako fotograf pre veľké bieloruské médiá, bol zapojený do žurnalistického programu Václava Havla,“ napísala Cichanovská. Vyzvala tiež na uvalenie sankcií na Bielorusko, ktoré by mohli zahŕňať aj vyradenie krajiny z ICAO.

Bielorusko zažilo bezprecedentné masové protesty proti režimu po prezidentských voľbách z vlaňajšieho augusta, ktorých víťazom úrady opäť vyhlásili dlhoročnú hlavu štátu Lukašenka. Ľudia vyšli do ulíc protestovať proti falšovaniu volieb, ale poriadkové sily demonštrácie nakoniec potlačili, desiatky tisíc ľudí zadržali a opozičných lídrov uväznili či prinútili k emigrácii.

V sobotu (22. 5.) opozícia informovala o úmrtí svojho člena vo väznici. Bol odsúdený za účasť na protestoch na päťročné väzenie a príčinou jeho smrti bol podľa úradov infarkt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet