Na hlavný obsah

Briti a Francúzi zažehnali spor pre ostrov Jersey a stiahli svoje lode

K blokáde nedošlo.

Briti a Francúzi zažehnali spor pre ostrov Jersey a stiahli svoje lode
Ilustračné foto lode. Foto: TASR/AP

Britský premiér Boris Johnson vo štvrtok (6. 5.) podvečer nariadil návrat dvoch hliadkovacích lodí, ktoré v noci na štvrtok vyslali k ostrovu Jersey. K ich vyslaniu do Lamanšského prielivu došlo po tom, ako Francúzsko pohrozilo blokádou tohto ostrova.

Podľa agentúry AFP sa francúzski rybári vrátili do domovských prístavov bez blokády hlavného prístavu tohto ostrova. „Vzhľadom na to, že situácia je nateraz vyriešená, hliadkové plavidlá námorníctva sa pripravia na návrat do prístavu v Británii,“ uvádza sa vo vyhlásení Johnsonovho úradu s tým, že námorníctvo a vláda zostávajú v pohotovosti, aby mohli Jersey poskytnúť ďalšiu pomoc, ak ju bude potrebovať.

„Demonštrácia sily sa skončila, teraz musí štafetu prevziať politika,“ uviedol vo štvrtok popoludní Dimitri Rogoff, prezident rybárskeho zväzu vo francúzskej Normandii. Po tom, čo sa francúzske rybárske plavidlá stiahli, britský premiér Johnson nariadil, aby sa do domovských prístavov vrátili aj lode britského námorníctva.

Ostrov Jersey minulý týždeň zaviedol nové požiadavky, ktoré musia splniť rybári žiadajúci o povolenie na rybolov vo vodách v jeho okolí. Tie vyplývajú z novej pobrexitovej dohody medzi Britániou a EÚ. Francúzski rybári sa na tieto podmienky sťažovali a poukazovali aj na administratívne prieťahy pri vybavovaní príslušných povolení u britských úradov. Paríž následne pohrozil dokonca odpojením dodávok elektriny na ostrov.

Ostrov Jersey leží v Lamanšskom prielive a nie je časťou Spojeného kráľovstva – Británia má však na starosti jeho zahraničnú politiku a obranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet