Na hlavný obsah

India hlási ďalších takmer 400 000 infikovaných, počet obetí koronavírusu narástol o 3 689

Federálna vláda stále odmieta národný lockdown.

India hlási ďalších takmer 400 000 infikovaných, počet obetí koronavírusu narástol o 3 689
Pacienti s ochorením COVID-19 dostávajú liečbu kyslíkom pred sikhskou modlitebňou v Dillí. Foto: SITA/AP

Indické úrady v nedeľu (2. 5.) oznámili počet nových prípadov len tesne pod sobotňajším (1. 5.) maximom a rekordný počet úmrtí v súvislosti s infekciou koronavírusom. Podľa agentúry Reuters oficiálne štatistiky vzrástli o 3 689 úmrtí a 392 488 infekcií, pričom denné prírastky infikovaných sa už viac ako desať dní držia nad hranicou 300 000. Ďalší indický štát medzičasom zaviedol plošnú karanténu, zatiaľ čo federálna vláda odmieta vyhlásiť národný lockdown.

Ešte začiatkom apríla hlásila India, ktorá má asi 1, 3 miliardy obyvateľov, menej ako 100 000 nakazených denne a počty obetí covidu boli hlboko pod tisíckou. Odvtedy čísla prudko stúpajú a v sobotu ministerstvo zdravotníctva oznámilo 401 993 nových infekcií. V prepočte na počet obyvateľov oficiálne indické prírastky nie sú o veľa horšie ako v niektorých európskych krajinách, podľa expertov ale vládne štatistiky zachytávajú len zlomok skutočného počtu nakazených a mŕtvych.

Zlyhávajúce nemocnice a nedostatok vakcín

Indické nemocnice po nástupe druhej vlny epidémie nezvládajú nápor pacientov a nestačia ani kapacity v márniciach a krematóriách. Celkovo India eviduje viac ako 19, 5 milióna prípadov a viac ako 215 000 úmrtí pripisovaných covidu, zatiaľ čo vakcinačnú kampaň brzdí nedostatok vakcín.

Celonárodnému lockdownu sa premiér bráni

Federálna vláda vedená premiérom Naréndrou Módím zatiaľ nevyhlásila druhý národný lockdown a karanténne opatrenia necháva na jednotlivých štátoch. Viaceré z nich, vrátane regiónu hlavného mesta Dillí, prijali prísne reštrikcie, šírenie koronavírusu sa ale zatiaľ nedarí spomaliť. Dvojtýždňový lockdown vyhlásil východný štát Uríša, kde žije vyše 40 miliónov ľudí, píše Reuters.

Denník Indian Express v nedeľu (2. 5.) napísal, že národná pracovná skupina pre boj proti ochoreniu COVID-19 odporučila federálnej vláde vyhlásiť plošné opatrenia. Premiér Módí však opakovane dáva najavo neochotu urobiť takéto kroky z obáv, že ďalšia celoindická uzávera by mala katastrofálne ekonomické dôsledky.

Pred katastrofou varovali vedci

Viacerí vedci z poradného zboru vlády povedali pre Reuters, že orgán už začiatkom marca varoval činiteľov pred rýchlym šírením zrejme nákazlivejšieho variantu koronavírusu, ktorý sa neskôr dostal do povedomia ako indický. Podľa štyroch členov panelu si ale federálna vláda varovanie nevzala k srdcu.

„Milióny ľudí, prevažne bez rúšok, sa zúčastnili náboženských festivalov a politických mítingov, ktoré organizovali premiér Naréndra Módí, lídri vládnucej Indickej ľudovej strany i opoziční politici. Desaťtisíce poľnohospodárov medzitým ďalej táborili na okraji Dillí na protest proti Módího krokom v poľnohospodárskej politike,“ dodala agentúra Reuters.

Či sa spomínané marcové varovanie expertov dostalo až k premiérovi, nie je jasné. Módího kancelária na žiadosť o komentár okamžite nereagovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet