Na hlavný obsah

Irán zrušil medzinárodnej agentúre prístup k snímkam z jadrových prevádzok

Predseda iránskeho parlamentu to oznámil v nedeľu.

Irán zrušil medzinárodnej agentúre prístup k snímkam z jadrových prevádzok
Iránsky prezident Hasan Rúhání (uprostred) počúva šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alího Akbara Sálehího počas výstavy iránskych jadrových úspechov v Teheráne v sobotu 10. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Irán prestal poskytovať inšpektorom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prístup ku kamerovým snímkam zo svojich jadrových prevádzok. Pôvodne mala jeho spolupráca s MAAE skončiť vo februári, ale Irán ju o tri mesiace predĺžil. O situácii má v nedeľu (23. 5.) informovať šéf MAAE Rafael Grossi.

Predseda iránskeho parlamentu Mohammad Kalíbaf v nedeľu oznámil, že inšpektori agentúry už nemajú prístup ku kamerovým záberom z iránskych prevádzok. „MAAE nemá od 22. 5. prístup ku kamerovým snímkam,“ povedal.

Monitorovanie bolo súčasťou medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015 známe pod skratkou JCPOA. Irán ju prestal roku 2019 dodržiavať po tom, ako sa od dohody rozhodli odstúpiť USA, ktoré tiež obnovili svoje sankčné opatrenia.

Bleskové inšpekcie dostali stopku vo februári

Vlani v decembri iránsky parlament schválil zákon, ktorý dal vláde dva mesiace na to, aby vyrokovala uvoľnenie amerických sankcií proti Iránu. V prípade neúspechu mala zmeniť postoj k plneniu dohody aj v otázke spolupráce s MAAE.

Vo februári potom Irán prestal dodržiavať takzvaný dodatočný protokol, ktorý umožňoval MAAE vykonávať bleskové inšpekcie jeho jadrových prevádzok. MAAE sa s ním ale dohodla na pokračovaní potrebných overovacích a monitorovacích aktivít s tým, že mala obmedzený prístup k jadrovým zariadeniam a nemohla podnikať bleskové inšpekcie. Toto dojednanie dohodnuté 21. februára, malo platiť len tri mesiace.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet