Na hlavný obsah

Izrael bombardoval sieť podzemných tunelov Hamasu. Netanjahu avizuje pokračovanie

Do Izraela smerujú šéfovia diplomacie Slovenska, Česka a Nemecka.

Izrael bombardoval sieť podzemných tunelov Hamasu. Netanjahu avizuje pokračovanie
Izraelská delostrelecká jednotka strieľa na ciele v pásme Gazy pri izraelských hraniciach 19. mája 2021. Foto: SITA/AP

Izraelské letectvo v noci na štvrtok (20. 5.) znovu bombardovalo ciele v systéme podzemných tunelov, ktoré využíva radikálne hnutie Hamas v Pásme Gazy. Podľa agentúry DPA o tom informovala izraelská armáda. Izraelčania okrem toho útočili na rampy pre odpaľovanie rakiet, továreň na výrobu zbraní patriacu Hamasu alebo dom jedného z veliteľov tejto teroristickej organizácie. Hamas ostreľoval Izrael raketami po polnoci, neskôr k ránu už ďalšie útoky hlásené neboli.

Izraelská armáda uvádza, že Hamas systém tunelov nazývaný Metro budoval celé roky. Meria vraj stovky kilometrov a organizácia ho využíva na presuny bojovníkov, munície i potravín. Niekde v ňom môžu jazdiť aj vozidlá. Izraelské letectvo sa zameriava na uzlové miesta tunelovej siete a ďalšie strategické body. Veľká časť Metra leží pod mestom Gaza na severe palestínskeho teritória.

Agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedla, že izraelské nálety na pásmo Gazy zabili v stredu osem ľudí vrátane zdravotne postihnutého muža, jeho tehotnej manželky a ich trojročného dieťatá.

Netanjahu: Budeme pokračovať, kým nesplníme cieľ

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa medzitým v stredu (19. 5.) zaviazal, že ostrá vojenská ofenzíva proti tejto palestínskej enkláve bude pokračovať. Ako píše agentúra AP, Netanjahuovo vyjadrenie prišlo bezprostredne po tom, ako mu americký prezident Joe Biden povedal, že ešte v priebehu tohto dňa očakáva „významnú deeskaláciu“ bojov. Netanjahuove tvrdé slová znamenajú prvú verejnú nezhodu medzi Washingtonom a židovským štátom od vypuknutia bojov 10. mája, komentuje AP.

Premiér Izraela po návšteve vojenského veliteľstva uviedol, že si váži „podporu amerického prezidenta“, ale že židovský štát bude pokračovať vo vojenskom ťažení s cieľom obnoviť „pokoj a bezpečnosť“ pre svojich občanov. Netanjahu je podľa vlastných slov „odhodlaný pokračovať v tejto operácii, kým nebude splnený jej cieľ“.

Do Izraela vo štvrtok pricestuje slovenský minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS), ako aj jeho český kolega Jakub Kulhánek a šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. Všetci traja chcú predovšetkým dať najavo solidaritu s Izraelom. Maas sa v Ramalláhu stretne aj s palestínskym premiérom Muhammadom Ištajjom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet