Na hlavný obsah

Na Chrámovej hore došlo k stretu Palestínčanov s izraelskou políciou. V prvý deň prímeria

Hamas vyhlásil na piatok v Jeruzaleme deň hnevu.

Na Chrámovej hore došlo k stretu Palestínčanov s izraelskou políciou. V prvý deň prímeria
Palestínsky chlapec sedí na troskách zo zničených domov a obchodov po izraelskom leteckom útoku na utečenecký tábor Džabalíja na severe pásma Gazy 20. mája 2021. Foto: TASR/AP

Z jeruzalemskej Chrámovej hory boli v piatok (21. 5.) hlásené ďalšie strety Palestínčanov s izraelskou políciou. V dôsledku predošlých začali 10. mája boje medzi palestínskymi militantmi z pásma Gazy, v ktorom vládne hnutie Hamas, a Izraelom. Ukončilo ich prímerie, ktoré platí od piatkovej 02.00 h miestneho času (01.00 h SELČ). Boje si vyžiadali 250 obetí, predovšetkým Palestínčanov.

Na poludnie sa konali v mešitách na Chrámovej hore sviatočné modlitby, pretože piatok je v moslimskom svete sviatočný deň.

Palestínsky Hamas začal raketovú paľbu na Izrael 10. mája po niekoľkodňových nepokojoch v Jeruzaleme a pre zámer Izraela vysťahovať arabské rodiny zo štvrte Šajch Džarráh vo východnom Jeruzaleme.

Z piatka deň hnevu

Prímerie bolo dohodnuté vo štvrtok 20. mája a agentúra AP vopred napísala, že jeho kvalitu preverí až piatkové poludnie, keď sa k modlitbám zíde mnoho veriacich.

Podľa agentúry AFP sa v piatok Palestínčania na Chrámovej hore po poludňajšej modlitbe znovu stretli s izraelskými policajtmi. Rovnako ako v minulých prípadoch hádzali na Izraelčanov kamene a polícia zasiahla prostriedkami, ktoré používajú poriadkové sily, okrem iného zábleskovými granátmi. Izraelské médiá informovali, že Hamas vyhlásil na piatok v Jeruzaleme deň hnevu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet