Na hlavný obsah

Nemôžeme si zatvárať oči pred podozreniami, hovorí Kremský ku Kolíkovej

OĽANO však za návrh opozície nezahlasuje.

Nemôžeme si zatvárať oči pred podozreniami, hovorí Kremský ku Kolíkovej
Na snímke sprava poslanec NR SR za OĽANO Peter Kremský, moderátor Marek Makara a nezaradený poslanec Erik Tomáš v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

„Nemôžeme si zatvárať oči pred podozreniami a nejasnosťami, nech už sa týkajú kohokoľvek, hoci aj ministerky z vlastnej vlády.“ V nedeľnej (9. 5.) diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke to povedal poslanec NR SR za OĽANO Peter Kremský ku kauze, pre ktorú bude v pondelok (10. 5.) ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) v Národnej rade SR čeliť odvolávaniu z funkcie. Zopakoval, že poslanecký klub OĽANO dosiaľ nepresvedčila.

„Snažíme sa, aby sa objasnili podozrenia z rodinkárstva, zatiaľ nás odpovede neuspokojili,“ skonštatoval no zároveň dodal, že OĽANO nezahlasuje s opozičným Smerom-SD, ktorý iniciuje vyslovenie nedôvery ministerke. „Nepokladáme to za úprimné či za ťah proti korupcii,“ vysvetlil. Nevylúčil možnosť, že Kolíkovú napokon odvolá premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý sa s ňou má stretnúť v nedeľu. Poznamenal, že predseda vlády môže odvolať „v princípe ktoréhokoľvek ministra“.

Podľa nezaradeného poslanca a podpredsedu mimoparlamentnej strany Hlas-SD Erika Tomáša mala Kolíková skončiť vo funkcii skôr – už po smrti bývalého šéfa polície Milana Lučanského. „Neprejavila žiadnu empatiu, a informovanie o udalosti bolo také nešťastné, že doteraz vyvoláva otázky,“ podotkol s tým, že človek na ministerstve spravodlivosti musí byť „čistý ako krištáľ“.

Tomáš zopakoval, že nezaradení poslanci za Hlas-SD podporia vyslovenie nedôvery ministerke. Odmietol scenár, že sa tak stane pre to, aby ju dotlačili k zmene podmienok kolúznej väzby. Ako scenár toho, prečo Kolíková nepresvedčila OĽANO, vidí osobnú pomstu expremiéra Igora Matoviča (OĽANO), keďže sa šéfka rezortu justície zaradila medzi tých, ktorí počas vládnej krízy žiadali demisiu vtedajšieho predsedu vlády. Kremský k tomuto poznamenal, že nie je psychológ a nevidí do osobných vzťahov Matoviča s Kolíkovou. Ministerka spravodlivosti však na sociálnej sieti potvrdila, že líder OĽANO od nej požaduje vyvodenie zodpovednosti.

Parlament má o vyslovení nedôvery rokovať 10. mája. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Namieta najmä zmluvy firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS so spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS. Ministerka spravodlivosti údajný prospech odmieta, podporu jej deklarujú poslanci Za ľudí a SaS. Naopak, poslanecký klub OĽANO tvrdí, že jej vysvetlenia mu nepostačujú. Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš v piatok (7. 5.) povedal, že po dohode so stranou Za ľudí spíšu všetky nejasnosti, ktoré majú, a predložia ich Kolíkovej, „aby ich jasne a dôveryhodne vysvetlila.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko