Na hlavný obsah

Nevie sa kam ani kedy. Časť čínskej rakety môže nekontrolovateľne padnúť na Zem

Vedci uvažujú, kde by mohol 20-tonový objekt pristáť.

Nevie sa kam ani kedy. Časť čínskej rakety môže nekontrolovateľne padnúť na Zem
Modul Tchien-che (Nebeská harmónia) do vesmíru vyniesla raketa Dlhý pochod 5B z kozmodrómu Wen-čchang na ostrove Chaj-nan. (29. apríla 2021) Foto: TASR/AP

Trosky rakety Dlhý pochod 5, ktorá minulý týždeň vyniesla do vesmíru základný modul budúcej čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung (Nebeský palác), dopadnú na Zem nevedno presne kam ani kedy, informoval v utorok (4. 5.) server SpaceNews.

Raketa vo štvrtok (29. 4.) úspešne dopravila modul Tchien-che (Nebeská harmónia) na jeho stanovenú obežnú dráhu. Následne sa od modulu odpojila a sama na obežnej dráhe tiež zostala, hoci podľa expertov by mala mať vylepšenia umožňujúci riadený zostup do atmosféry. O tom, že by sa príslušný manéver uskutočnil, sa ale nikto z čínskeho vesmírneho programu nezmienil.

„Nevieme, kde presne vstúpi do atmosféry,“ uviedol astrofyzik Jonathan McDowell z Harvardovej univerzity v súvislosti so vstupom 20-tonového objektu do atmosféry Zeme. Nie je tiež isté, koľko fragmentov napokon dopadne na Zem. Podľa McDowella ich však bude dosť na to, aby mohli spôsobiť škody. „Mohlo by to byť prinajhoršom ako pád malého lietadla, avšak s troskami roztrúsenými po línii niekoľkých stoviek kilometrov,“ uviedol McDowell.

„Bude to jeden z najväčších prípadov nekontrolovaného návratu kozmického zariadenia, ktoré by mohlo dopadnúť do obývanej oblasti,“ napísal SpaceNews. Pravdepodobnejšie však podľa servera je, že raketa spadne na neobývané miesto, ako sú oceány, ktoré pokrývajú 70 % povrchu planéty. Pravdepodobnosť, že úlomky z vesmíru niekoho zasiahnu, je mimoriadne nízka. Odhaduje sa na jedna ku niekoľkým biliónom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet