Na hlavný obsah

Pčolinský do parlamentu nepríde, nedostal povolenie z prokuratúry

Bývalý šéf SIS je aktuálne vo väzbe.

Pčolinský do parlamentu nepríde, nedostal povolenie z prokuratúry
Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nesúhlasil so žiadosťou Národnej rady (NR) SR, aby sa rokovania parlamentu zúčastnil aj obvinený bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský.

Pre agentúru TASR to potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Na poslaneckom grémiu o tom informoval aj predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Parlament tak pokračuje v prerušenej mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime. Tá bude trvať v prípade potreby aj po 19.00 h.

K situácii sa vyjadril aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. „Vo veci stále prebieha prípravné konanie v zmysle Trestného poriadku, ktoré má neverejný charakter, a preto predvedenie pred iný orgán, ktorý s menovaným (Pčolinským) nebude vykonávať žiadne úkony trestného konania, nemá v súčasnom štádiu konania žiaden legitímny dôvod,“ uvádza sa v liste adresovanom Kollárovi.

Mimoriadne rokovanie by podľa predsedníčky poslaneckého klubu Za ľudí Jany Žitňanskej chceli ukončiť v stredu (26. 5.), aby vo štvrtok (27. 5.) mohli pokračovať v riadnej 28. schôdzi NR SR.

Schôdzu prerušili ešte dopoludnia, plénum odsúhlasilo procedurálny návrh, aby bol na rokovaní prítomný aj exšéf SIS Pčolinský. O ďalšom postupe rokovalo grémium. Mimoriadnu schôdzu parlamentu inicioval Smer-SD, chce na nej prebrať stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove SIS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko