Na hlavný obsah

Politológ o nepokojoch v Jeruzaleme: Od polovice 90. rokov sa opakuje istý vzorec

Situáciou je znepokojené aj medzinárodné spoločenstvo.

Politológ o nepokojoch v Jeruzaleme: Od polovice 90. rokov sa opakuje istý vzorec
Izraelskí policajti používajú vodné delo na palestínskych demonštrantov pri Damaskej bráne jeruzalemského Starého mesta po potýčkach pri mešite al-Aksá. Foto: TASR/AP

Východným Jeruzalemom už niekoľko dní otriasajú násilnosti. Stoja tam proti sebe palestínski demonštranti a židovskí osadníci, zranené sú stovky ľudí. Tamojšia polícia používa proti demonštrantom vodné delá so zapáchajúcou prímesou. Znepokojenie nad situáciou už vyjadrilo takzvané blízkovýchodné kvarteto – Európska únia, OSN, Spojené štáty a Rusko. Na upokojenie situácie vyzval i pápež.

Politológ Ján Kapustňák z Jeruzalema vidí ako príčinu najnovších nepokojov typickú palestínsku propagandu proti Izraelu za nepodarené usporiadanie vlastných volieb. „Arabský svet o nich nejaví záujem, Izrael uzavrel s mnohými arabskými krajinami mierové normalizačné dohody, takisto nie je žiaden progres v rámci mierového procesu,“ uviedol pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Břetislav Tureček z Metropolitnej univerzity v Prahe však upozorňuje na historické pozadie. Arabská štvrť Šajch Džarráh, kde zaznamenali najväčšie potýčky, patrila pred izraelskou vojnou za nezávislosť v roku 1948 Židom. Podľa izraelského práva môžu pôdu, o ktorú vo vojne prišli, získať späť, no na Palestínčanov sa to nevzťahuje. Niekoľkým arabským rodinám tak hrozí ďalšie vysťahovanie.

Tureček hovorí, že Izrael síce jedná v súlade s právom, ale je to právo okupačnej mocnosti. „Toto právo je diskriminačné a nadraďuje záujmy Židov nad záujmy nežidovských obyvateľov. A to uznávajú mnohí izraelskí komentátori a právnici,“ vysvetlil.

Pomôže tlak USA?

Hoci je medzinárodné spoločenstvo situáciou v Jeruzaleme znepokojené, podľa Kapustňáka nemá veľa možností. Priblížil, že protesty majú od polovice 90. rokov istý vzorec. „Kedykoľvek niečo nevychádza na palestínskej politickej scéne, tak sa vždy ozvú isté hrozby,“ objasnil politológ.

Tureček vidí riešenie v tlaku Spojených štátov na Izrael. Aj keď doteraz všetky americké administratívy Izraelu podľa neho nadržiavali, s Bidenom je situácia iná a nová izraelská vláda bude musieť s Washingtonom nadviazať dobré vzťahy. „Viem si predstaviť, že americký tlak, aby tieto nové osadnícke aktivity boli nateraz utlmené, nakoniec môže zohrať úlohu,“ zhodnotil.

Izrael však medzinárodný tlak na zastavenie výsadby osád vo východnom Jeruzaleme odmieta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet