Na hlavný obsah

Poslanci ukončili mimoriadnu schôdzu o stretnutí v SIS

Kollár: Prezidentka a premiér hovorili pravdu

Poslanci ukončili mimoriadnu schôdzu o stretnutí v SIS
Na snímke Národná rada SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu (26. 5.) večer ukončili mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Chcel, aby premiér Eduard Heger (OĽANO) vysvetlil obsah stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS).

Poslanci Smeru-SD napokon stiahli pripravené uznesenie, plénum teda o ňom nehlasovalo. Poslanec Richard Takáč (Smer-SD) to vysvetlil tým, že na schôdzu premiér prišiel.

Poslanci NR SR sa v pléne zídu opäť vo štvrtok (27. 5.), pokračovať majú v 28. schôdzi. Na programe im ešte ostáva rokovanie o novele štátneho rozpočtu, ktorú vláda navrhuje prebrať v skrátenom legislatívnom konaní.

Kollár prezradil, že schôdzku inicioval on

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) poslancov v pléne informoval, že prezidentka Zuzana Čaputová aj premiér Eduard Heger (OĽaNO) hovorili pravdu, keď informovali verejnosť, o čom bolo stretnutie na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS). Podotkol, že na stretnutí nepreberali živé veci ani sa nerozprávali o exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskom.

„Potvrdzujem slová pani prezidentky a potvrdzujem slová pána premiéra, ich stanoviská k tomuto stretnutiu, ktoré sa konalo v budove SIS. Jasne som to povedal v rozprave a ešte raz som to prízvukoval v mojej faktickej poznámke,“ zdôraznil. Slová podľa neho potvrdil aj súčasný riaditeľ SIS Michal Aláč, ktorý dostal otázku od opozície, či sa bavili o živých veciach. Politici by podľa šéfa parlamentu nemali vstupovať do živých vecí a nemali by organizovať chod polície.

Na stretnutí na pôde SIS v pondelok 17. mája sa malo zúčastniť približne desať ľudí vrátane najvyšších ústavných činiteľov. Témou malo byť podozrenie, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované.

Kollár dodal, že stretnutie na pôde SIS inicioval on. Podľa svojich slov poprosil premiéra, aby ho zvolal. „Pán premiér toto stretnutie zvolal, lebo tie informácie sú závažné a bolo treba sa o nich spoločne poradiť a porozprávať. Cez to všetko potvrdzujem to, čo povedala pani prezidentka a pán premiér – nehovorili sme o živých veciach a v žiadnom prípade nepadlo slovo Vladimír Pčolinský,“ zdôraznil.

Pellegrini vyzval Hegera, aby podal demisiu

Nezaradený poslanec parlamentu a líder strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), aby podal okamžitú demisiu „a odišiel s celou vládou do zabudnutia, pretože to, čo sa tu deje voči mnohým, možno aj nevinným ľuďom, presahuje štandardný rámec fungovania demokratického štátu“. Novinárom to povedal počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR (NR SR).

Pellegrini uviedol, že predseda NR SR Kollár v pléne informoval poslancov o tom, ako bola schôdzka zvolaná, kým bola iniciovaná, prečo sa konala tam, kde sa konala a čo bolo obsahom rokovania. Plénu predniesol správu, ktorou požiadal SIS, aby bola doručená a adresovaná poslancom a bola upravená na úroveň dôverné. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko