Na hlavný obsah

Prokurátor podal obžalobu na Dobroslava Trnku v prípade nahrávky Gorila

Nahrávkou mali vydierať finančníka Haščáka.

Prokurátor podal obžalobu na Dobroslava Trnku v prípade nahrávky Gorila
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Prípad Dobroslava Trnku smeruje na súd. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal na bývalého generálneho prokurátora obžalobu, a to pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa. Polícii totiž v rokoch 2007 až 2014 neodovzdal nahrávku z kauzy Gorila.

Nahrávku mal Dobroslav Trnka ukrývať v priestoroch generálnej prokuratúry ako jej šéf, neskôr ako námestník aj ako prokurátor, pričom obžaloba hovorí aj o ďalších miestach.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal dňa 3. mája 2021 na Okresný súd Bratislava I obžalobu na doktora D. T. pre zločin zneužívania právomocí verejného činiteľa,“ potvrdil pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Trnka čin páchal podľa obžaloby závažnejším spôsobom a po dlhší čas, pričom nahrávkou Gorily mal cez ďalšie osoby vydierať finančníka Penty Jaroslava Haščáka, žiadať mali päť miliónov eur. Na otázku či o obžalobe vie, reagoval v utorok (4. 5.) takto: „Nie. Až keď mi to bude doručené, tak kontaktujte môjho advokáta.“

Proti nemu hovorí medializovaná nahrávka, na ktorej mu Marian Kočner vulgárne nadáva a v súvislosti s ktorou už stál pred disciplinárnou komisiou. „Nevieme potvrdiť, či naozaj ide o jeho hlas alebo nie. A to z dôvodu, že údajná nahrávka, ktorá bola zverejnená v médiách, bola takej zlej kvality, že ani sám môj klient si nie je istý, či ide o jeho hlas alebo nie,“ povedala vtedy jeho obhajkyňa Mária Kodajová.

Jednou z osôb, cez ktoré mal Trnka vydierať Jaroslava Haščáka, bol údajne Oskár Bereczk. Ten pre RTVS mimo záznam povedal, že s bývalým generálnym prokurátorom aktuálne nie je v kontakte, informácie nemá a obchodovanie s Gorilou naďalej odmieta.

Pre kauzu Gorila vyšetrovateľ obvinil z korupcie a z legalizácie príjmov z trestnej činnosti aj Jaroslava Haščáka. Ten bol spočiatku stíhaný v kolúznej väzbe, neskôr ho pustili na slobodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko