Na hlavný obsah

Rusko kritizuje rozhodnutie USA nevrátiť sa k dohode o otvorenom nebi

Dopustili sa politickej chyby, znie z Moskvy.

Rusko kritizuje rozhodnutie USA nevrátiť sa k dohode o otvorenom nebi
Lietadlo americkej leteckej spoločnosti United Airlines. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok (28. 5.) vyjadrilo rozčarovanie nad štvrtkovým (27. 5.) oznámením Spojených štátov, že sa nechystajú vrátiť k dohode o otvorenom nebi. USA zasadili novú ranu systému európskej bezpečnosti, uviedol podľa tlačovej agentúry TASS námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

Americké oznámenie tiež podľa neho neprispieva k vytvoreniu príhodnej atmosféry pre debatu o otázkach kontroly nad zbraňami pred blížiacim sa stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho amerického náprotivku Joea Bidena.

USA od dohody odstúpili vlani za vlády vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa, čo Biden najskôr kritizoval. Mnohostranná dohoda umožňovala vykonávať vzájomné kontrolné prelety nad signatárskymi štátmi.

Trump vlani vysvetľoval odstúpenie tým, že Moskva nedodržiavala dohody, čo však Rusko popiera. Následne Moskva tento rok oznámila, že od dohody odstupuje tiež.

Rusov o rozhodnutí terajšej americkej administratívy nevracať sa k dohode informovala vo štvrtok námestníčka ministra zahraničia Wendy Shermanová.

„USA sa dopustili ďalšej politickej chyby, zasadili novú ranu systému európskej bezpečnosti,“ komentoval Rjabkov. Zároveň poprel, že by Rusko porušovalo dohodu. „USA ďalej šíria výmysly o bližšie neurčených porušeniach tejto dohody Ruskom, čo je úplne absurdné,“ uviedol Rjabkov a doplnil, že Rusko dalo USA „dobrú šancu“, ktorú ale Spojené štáty nevyužili.

Predstaviteľ ruského ministerstva zahraničia tiež poznamenal, že k téme dohody sa „dostávajú tiež rôzne narážky na to, čo Rusko robí alebo nerobí na svojom území v kontexte diania na ukrajinskom Donbase“. USA tento rok na jar kritizovali, že Rusko zhromažďovalo pri hraniciach s Ukrajinou vojakov, a zvyšovalo tak napätie na Ukrajine.

Rusko teraz pracuje na formálnom odstúpení od dohody o otvorenom nebi. Minulý týždeň schválila príslušný návrh zákona dolná komora ruského parlamentu a médiá nepochybujú, že dokument hladko prejde aj zvyškom legislatívneho procesu.

Oznámenie USA o definitívnom opustení dohody o otvorenom nebi prichádza krátko pred prvým osobným stretnutím Bidena s Putinom, ktoré je naplánované na 16. júna v Ženeve. Vzťahy oboch veľmocí sú pritom v poslednom čase značne pošramotené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet