Na hlavný obsah

Štátom podporovaný únos, hovoria Dublin aj Ryanair o nútenom pristátí lietadla

Na palube boli podľa nich aj agenti bieloruskej tajnej polície.

Štátom podporovaný únos, hovoria Dublin aj Ryanair o nútenom pristátí lietadla
Na archívnej snímke z 26. marca 2017 bieloruská polícia zatýka novinára Ramana Prataseviča v Minsku. Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta v nedeľu 24. mája 2021 cestoval z Atén do Vilniusu civilnou linkou spoločnosti Ryanair. Foto: TASR/AP

Írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney a šéf leteckej spoločnosti Ryanair Michael O ‚ Leary v pondelok (24. 5.) označili nedeľňajšie (23. 5.) nútené pristátie lietadla v Minsku za štátom podporované pirátstvo. Pri nútenej prestávke zatkli bieloruského novinára a opozičného aktivistu Ramana Prataseviča. Podľa O ‚ Learyho mohol v hlavnom meste Bieloruska okrem opozičníka zostať aj nešpecifikovaný počet agentov bieloruskej tajnej polície, ktorí boli predtým medzi pasažiermi.

„Bolo to v podstate letecké pirátstvo, štátom podporované,“ vyhlásil Coveney vo vysielaní írskeho verejnoprávneho rozhlasu RTÉ. Rovnaké slová použil v rozhovore s rozhlasovou stanicou Newstalk šéf aerolinky Ryanair, pričom hovoril tiež o „štátom podporovanom únose“.

Lietadlo opustilo Minsk „ľahšie“ o viacero osôb

Bielorusko v nedeľu donútilo pristáť na letisku svojho hlavného mesta lietadlo Ryanair smerujúce z gréckych Atén do Vilniusu v Litve, a to aj za pomoci vyslania stíhačky. Keď po niekoľkohodinovej zastávke znova vzlietlo, medzi cestujúcimi už nebol Pratasevič a podľa niektorých médií ani jeho priateľka a niekoľko ďalších osôb.

„Zdá sa, že zámerom úradov bolo odstrániť novinárov a jeho sprievod na ceste,“ povedal v pondelok výkonný riaditeľ Ryanairu. „Máme za to, že na letisku bolo tiež vyložených niekoľko agentov KGB,“ dodal O ‚ Leary. 

V nedeľňajšom vyhlásení pritom aerolinka chýbajúce osoby vôbec nespomínala a uviedla, že bieloruské úrady jej lietadlu po kontrolách umožnili odletieť „spolu s pasažiermi a posádkou po približne siedmich hodinách na zemi v Minsku“.

Litva po tomto incidente oznámila, že jej letecká spoločnosť airBaltic zmenila trasy svojich letov, aby sa vyhla bieloruskému leteckému priestoru. Toto nariadenie bude podľa aerolinky v platnosti, „kým sa situácia nevyjasní“, alebo autority vydajú ďalšie rozhodnutie o tom, ako postupovať. Letecká spoločnosť Ryanair aj napriek svojím vyjadreniam v letoch ponad Bielorusko pokračuje.

Kremeľ je opatrný

Rusko nateraz nemá informácie o zadržaní ruských občanov z radov cestujúcich, médiá ale už skôr informovali, že spolu s bieloruským novinárom Ramanom Pratasevičom bola zadržaná aj jeho priateľka, občianka Ruskej federácie.

Spravodajský portál Meduza.io následne uviedol, že ruské veľvyslanectvo v Minsku oznámilo, že preveruje informácie o zadržaní Rusky a je v kontakte s bieloruskými orgánmi činnými v trestnom konaní.

Okrem toho sa objavili aj informácie, že v Minsku z lietadla, vystúpili štyria Rusi, ktorí ďalej v lete nepokračovali. Podľa agentúry AFP Moskva reagovala na vynútené odklonenie lietadla spoločnosti Ryanair do Bieloruska veľmi opatrne, keď hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na brífingu vyhlásil, že „k lietadlu Ryanair sa nebudem vyjadrovať“. Odkázal na „medzinárodné pravidlá“ a posúdenie incidentu medzinárodnými leteckými úradmi.

Podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej by „západné krajiny nemali byť šokované incidentom spoločnosti Ryanair“. „Šokujúce“ je podľa nej to, že „Západ nazýva incident vo vzdušnom priestore Bieloruska šokujúcim“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet