Na hlavný obsah

Tajné stretnutie ústavných činiteľov v SIS. Opozícia žiada vysvetlenie

O čom konkrétne rokovali, zatiaľ nie je známe.

Tajné stretnutie ústavných činiteľov v SIS. Opozícia žiada vysvetlenie
Na archívnej snímke traja najvyšší ústavní činitelia: uprostred prezidentka SR Zuzana Čaputová, vľavo predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) a vpravo premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Situáciou v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), či v Slovenskej informačnej službe (SIS) sa tento týždeň mali zaoberať najvyšší predstavitelia štátu, bezpečnostných zložiek a justície. O ich spoločnom stretnutí informovali viaceré média. Iniciátorom stretnutia bol premiér Eduard Heger (OĽANO). O čom konkrétne rokovali, zatiaľ nie je známe.

V jednej z budov SIS sa za jedným stolom stretli traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) a predseda vlády Eduard Heger – spolu s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom, špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, policajným prezidentom Petrom Kovaříkom, novým šéfom tajných Michalom Aláčom (nom. Sme rodina), ale aj s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO), šéfom inšpekcie rezortu vnútra Adriánom Szabóom a ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí).

Stretnutie zvolal premiér Eduard Heger. Pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko to potvrdil jeho tlačový odbor. „Potvrdzujeme, že uvedené stretnutie sa uskutočnilo za účasti predsedu vlády SR, ktorý bol iniciátorom tohto stretnutia a považuje ho za dôležité.“

Obsah stretnutia nie je známy a nikto zo zúčastnených sa k nemu zatiaľ nechce vyjadrovať. Podľa Denníka N, ktorý ako prvý s informáciou prišiel, súviselo s prípadom obvineného bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského (nom. Sme rodina). Prezidentka Zuzana Čaputová sa však od takýchto informácií dištancuje.

„Predmetom stretnutia nebol prípad bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a ani žiadne iné živé prípady, ktoré dnes riešia orgány činné v trestnom konaní,“ povedal Jozef Matej z komunikačného odboru prezidentskej kancelárie.

Dôvodom by však mohol byť aj údajný rozklad Národnej kriminálnej agentúry, o ktorom hovoria predstavitelia hnutia Sme rodina. Práve ich nominant Vladimír Pčolinský ešte pred svojím zadržaním tvrdil, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované.

Ak malo byť stretnutie utajené, malo takým aj zostať. Myslí si to bývalý šéf českej rozviedky Karel Randák. To, že sa za jedným stolom stretli najvyšší predstavitelia štátu, bezpečnostných zložiek a justície nie je podľa neho bežné a medializovanie stretnutia tak nemusel byť najlepší nápad. „V takomto zložení by tí ľudia mali rokovať o informáciách, ktoré skutočne ohrozujú bezpečnosť štátu, integritu Slovenskej republiky a podobne. Určite by v takejto zostave nemali rokovať o akýchkoľvek vnútropolitických problémoch,“ zdôraznil pre Rádiožurnál.

Neštandardné stretnutie žiada vysvetliť mimoparlamentná strana Hlas-SD expremiéra Petra Pellegriniho. Stretnutie podľa neho spochybňuje princípy právneho a demokratického štátu. V čase, kedy samotné postavenie kajúcnikov, ich výpovede, či dokonca prepojenie na tajné služby vrhá čudné svetlo na spôsob a priebeh vyšetrovania, zvyšuje nedôveru k objektívnosti procesov smerujúcich k očiste verejného života,“ uviedla strana.

Predseda Smeru-SD Robert Fico chce pre stretnutie zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Potrebné podpisy na jej zvolanie chce odovzdať ešte v piatok (21. 5.), aby sa schôdza mohla konať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko