Na hlavný obsah

Viskupič varuje pred vyššími daňami, Matovič hovorí o oslobodení rukojemníkov

Politici reagujú na schválené zvýšenie rozpočtových výdavkov.

Viskupič varuje pred vyššími daňami, Matovič hovorí o oslobodení rukojemníkov
Na kombosnímke zľava Marián Viskupič (SaS) a Igor Matovič (OĽANO). Foto: SITA, fotokoláž: RTVS

Zadlženie Slovenska sa stalo enormným a krajina sa vydala gréckou cestou, reagoval na schválenie novely o rozpočtových výdavkoch predseda poslaneckého výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). Naopak, minister financií Igor Matovič (OĽANO) hovorí o vydarenej záchrannej misii a oslobodení rukojemníkov – ľudí a firiem postihnutých covidom.

Piatkové (28. 5.) schválenie novely zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 Národnou radou (NR) SR sa podľa Viskupiča dotkne všetkých občanov. „Je mi úprimne ľúto, že vám musím oznámiť, že sa vám v blízkej budúcnosti zvýšia dane. Bohužiaľ, to je dôsledok aktuálneho schválenia deficitu. Zadĺženie Slovenska sa tak stalo enormným a splácať budeme nielen my, ale aj naše deti a naše vnúčatá,“ dodal.

Navýšenie nepovažujú v SaS za zodpovedné

Navýšenie rozpočtových výdavkov považuje za nezodpovedné. „Navýšený deficit 3,8 miliardy je pre nás neprijateľný. Spomínaná suma je polovica z celkového ročného výberu dane z pridanej hodnoty,“ poznamenal. Dodal, že argumenty ministra financií aj poslancov OĽANO počas rokovania v parlamente členov klubu SaS nepresvedčili a aj preto sa počas hlasovania zdržali.

„SaS už dvakrát navýšenie deficitu podporila, pretože nám ide o zdravý rozum. Ale dbáme na to, aby sa každé jedno minuté euro minulo efektívne,“ doplnila predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková. „Chceli sme diskutovať len o tých položkách, kde sme sa názorovo líšili. Nie sme apriori proti zvyšovaniu rozpočtu, len hľadáme úspory, to je celá naša pointa.“

Matovič hovorí o vydarenej záchrannej misii

„Dnešným dňom sa záchranná misia podarila a oslobodili sme rukojemníkov – firmy postihnuté covidom a ľudí postihnutých covidom, ktorých náš koaličný partner držal 17 dní ako rukojemníkov,“ vyhlásil po hlasovaní v NR SR minister financií Matovič.

Zároveň opäť zopakoval, že novelu rozpočtového zákona bolo potrebné urobiť pre silnú druhú vlnu pandémie. Pripomenul, že aj minuloročný rozpočet sa zvyšoval, pretože sa očakávali práve vyššie výdavky v súvislosti s druhou vlnou ešte pred Vianocami. Naplno však udrela až začiatkom tohto roka.

„Áno, keď sme minulý rok zvýšili prostriedky v rozpočte, nakoniec sme kopu z nich ušetrili, lebo sme ich nemuseli minúť na krytie následkov COVID-19, ale o to viac nám chýbajú v tomto rozpočte,“ ozrejmil Matovič.

Receptom na dlh je podľa Viskupiča šetrenie

Zvyšovanie daní je pre stranu SaS červená čiara, deficit verejných financií sa ale dostane na úroveň 10 % HDP, čo Viskupič považuje za „vážny problém“, s ktorým treba niečo robiť. „Tých možností nie je veľa. Jedna je zvyšovať dane, ktoré je pre nás červená čiara, a teda v žiadnom prípade. Tá možnosť, ktorú máme, je šetriť a nevymýšľať,“ uviedol.

O zmene vo výbere daní má hovoriť daňovo-odvodová reforma, ktorú Matovič prisľúbil predstaviť už pred týždňom. „Z toho, čo sme počuli my, sa daňovo-odvodová reforma odkladá na neurčiť,“ doplnil poslanec SaS Peter Cmorej.

Daňovo-odvodová reforma bude pre Matoviča kľúčová

Minister financií dodal, že o spôsobe konsolidácie verejných financií sa už rozprával s ministrami financií ostatných členských štátov EÚ, ako aj so zástupcami Medzinárodného menového fondu či Európskej investičnej banky. Predpokladá, že k nej dôjde od roku 2023.

„Umenšovanie pomoci musí byť postupné a preto v nasledujúcom roku zatiaľ nepredpokladám konsolidáciu verejných financií,“ dodal s tým, že náhle prerušenie finančnej pomoci by na trhu mohlo spôsobiť domino efekt.

K daňovo-odvodovej reforme poznamenal, že keď začiatkom mája prisľúbil, že do dvoch týždňov predloží návrh, vôbec „nepredpokladal, že koaličný partner znovu využije návrh novely zákona o štátnom rozpočte ako zámienku na to, aby vyvolal koaličnú krízu“.

Už skôr sa vyjadril, že ak táto reforma neprejde, tak z pozície ministra financií odstúpi. „Áno, bude to pre mňa osobne aj pre naše hnuie kľúčový moment počas existencie tejto koalície. Chcem sa ale výhradne ohradiť proti klamstvám, ktoré šíri SaS, že ja a naše hnutie chceme zdvihnúť DPH na 25 %,“ dodal s tým, že sú to „bohapusté lži“. Spôsob, akým chce nájsť financie na vyplatenie výdavkov, a teda dlhov, ktoré v piatok parlament schválil, prezradí až vtedy, keď predstaví návrh spomínanej reformy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika