Na hlavný obsah

Vplyvný vodca Hamasu už dvakrát unikol cielenému izraelskému bombardovaniu

Palestínsko-izraelský konflikt pokračuje už deviaty deň.

Vplyvný vodca Hamasu už dvakrát unikol cielenému izraelskému bombardovaniu
Na ilustračnej snímke stúpa dym po izraelskom leteckom útoku na budovu v Gaze, v pásme Gazy 14. mája 2021. Foto: TASR/AP

Jeden z vplyvných vodcov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v pásme Gazy Muhammad Dajf sa počas najnovšej eskalácie násilia medzi Palestínčanmi a Izraelom už dvakrát vyhol cieleným pokusom o zabitie zo strany Izraela. S odvolaním sa izraelské médiá o tom v stredu (19. 5.) informovala agentúra DPA.

Izraelské letectvo sa podľa médií pokúšalo cielene zasiahnuť vodcu ozbrojeného krídla Hamasu, Brigád Izaddína Kasáma. Napriek tomu sa Dajfovi dvakrát podarilo v poslednej minúte ujsť.

Deklarovaným cieľom Izraela v jeho najnovšom ťažení proti Hamasu je zabitie popredných predstaviteľov tohto palestínskeho radikálneho hnutia. Podľa armádnych zdrojov už prišli počas náletov o život vysokopostavení členovia Dajfovho štábu.

Palestínski militanti ostreľujú raketami Izrael už deviaty deň. Izraelská armáda reaguje útokmi na ciele v pásme Gazy, predovšetkým prostredníctvom letectva.

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v pásme Gazy o život najmenej 217 ľudí, z toho viac než štvrtinu tvoria maloletí. Podľa informácií izraelskej armády zahynulo viac než 160 militantov. Na izraelskej strane doposiaľ zahynulo 12 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet