Na hlavný obsah

Palestínčania sa hromadia v preplnených krytoch, Izrael pokračuje v bombardovaní Gazy

Na oboch stranách konfliktu sú zranení aj obete.

Palestínčania sa hromadia v preplnených krytoch, Izrael pokračuje v bombardovaní Gazy
Ľudia skúmajú trosky zničenej komerčnej budovy a budovy kliniky neďaleko ministerstva zdravotníctva po izraelskom leteckom útoku v Gaza City, v pásme Gazy 17. mája 2021. Foto: TASR/AP

V noci na utorok (18. 5.) opäť pokračovalo intenzívne bombardovanie pásma Gazy izraelskou armádou, centrom náletov sa hneď po polnoci stalo mesto Gaza. Medzi zasiahnutými budovami boli kancelárie katarského Červeného polmesiaca v Gaze a tiež jediná klinika, v ktorej sa vykonávali laboratórne testy na odhalenie nákazy koronavírusom, napísala v utorok (18. 5.) agentúra AFP.

Bomby zasiahli tiež infraštruktúru a popri bezpečnostných rizikách tak vzniká podľa AFP aj kríza humanitárna. O svoje domovy prišlo pri bombardovaní vyše 2 500 Palestínčanov a takmer 40 000 ich muselo opustiť svoje domovy, Palestínčania sa hromadia v preplnených krytoch, píše DPA.

Izrael v noci ohrozovali rakety z Libanonu…

Ostreľovaniu v noci čelil aj židovský štát. Libanon vystrelil na Izrael šesť rakiet, žiadna ale neprekročila hranicu. Radikálne hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy, sa podľa televízie Al-Džazíra na šesť hodín v ostreľovaní odmlčalo, no zároveň hrozilo, že bude pokračovať v odpaľovaní rakiet na Tel Aviv, ak izraelské letectvo neprestane „mieriť na civilistov“.

Izraelská armáda sa bráni, že cieľom náletov sú tunely, ktoré podľa nej islamisti využívajú na zásobovanie zbraňami a muníciou. Časť útokov podľa armády mierila na päť domov vysokopostavených veliteľov Hamasu a jeho operačné stredisko pre vnútornú bezpečnosť, píše DPA.

Hamás sa ráno prihlásil k zodpovednosti za raketový útok na izraelské mesto Netivot a uviedol, že bol reakciou na „sionistickú agresiu“, čo je slovníkom Hamasu odkaz na izraelské nočné bombardovanie, píše denník The Times of Israel.

Ani jedna zo striel nepreletela hranicu. Izraelská armáda neskôr oznámila zostrelenie bezpilotného lietadla, ktoré smerovalo do severného Izraela od jordánskej hranice.

…odpovedal paľbou na miesta odpalu

Na libanonský útok Izrael reagoval vypálením striel do miesta odpalu, ani jedna zo strán nehlási zranených ani škody.

Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) uviedli, že v koordinácii s libanonskými ozbrojenými silami zvyšujú bezpečnostné kontroly na juhu krajiny a pátrajú po mieste odpalu rakiet. Situácia sa podľa UNIFIL-u už upokojila. Libanonský bezpečnostný zdroj agentúre Reuters oznámil, že Izrael na Libanon vypálil celkovo 22 striel.

Za posledný týždeň, od začiatku bojov medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, je to už druhý pohraničný spor medzi Izraelom a Libanonom. Vo štvrtok (13. 5.) tri rakety vypálené z Libanonu mierili na Izrael, pristáli však v Stredozemnom mori.

V prípade Jordánska od jeho hranice v utorok letel dron smerom k Bejt Šeanu, ktorý leží južne od Galilejského jazera. „Sledovala ho monitorovacia jednotka armády a jeho trosky zhromaždili príslušníci bezpečnostných síl,“ uviedla armáda.

Bezpilotný stroj síce prilietal smerom od Jordánska, ale armáda si zatiaľ nie je istá, či v susednej krajine vzlietol. V roku 2018 v tej istej lokalite Izraelčania zostrelili bezpilotné lietadlo vyslané zo Sýrie. Nasledovali potom izraelské útoky na iránske ciele v Sýrii.

Konflikt už má viac ako 200 obetí

Od začiatku vzájomného ozbrojeného konfliktu 10. mája už zomrelo 212 Palestínčanov, z toho 61 detí. Na izraelskej strane je desať obetí. Na oboch stranách sú stovky ranených. Izraelská armáda uviedla, že Hamas na Izrael odpálil od začiatku konfliktu 3 350 rakiet, len za pondelok (17. 5.) ich bolo 200. Do Izraela ich však dopadne len minimum, väčšinu z nich ešte vo vzduchu zničí obranný protiraketový systém Železná kupola (Iron dome).

Za pokoj zbraní sa v utorok prvýkrát prihovoril aj americký prezident Joe Biden. Spojené štáty pritom doteraz blokovali vydanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by boje razantne odsúdila. Rada sa na ďalšie rokovanie zíde opäť v utorok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet