Na hlavný obsah

Žilinka podal návrh na disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Kyselovi

Neoficiálne správy hovoria o zrážkach z platu.

Žilinka podal návrh na disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Kyselovi
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka a prokurátor Peter Kysel. Foto: TASR, koláž: RTVS

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka podal návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Petrovi Kyselovi pre porušenie povinností prokurátora. „Môžeme potvrdiť, že dňa 13. mája bol podaný návrh na začatie disciplinárneho konania,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan. Podľa neoficiálnych informácií Kyselovi hrozia zrážky z funkčného platu. Ktorá z troch disciplinárnych komisií sa bude návrhom zaoberať, nie je zatiaľ známe.

Návrh sa týka prípadu exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka, keď Kysel vybavoval žiadosť obvineného o prepustenie z väzby na slobodu po dobu takmer dvoch mesiacov. Žilinka to považuje za zjavné rezignovanie na zákonnú povinnosť vybavovať väzobné veci prednostne a urýchlene.

Žilinka sa nestotožnil s tým, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic riešil toto pochybenie pohovorom. Generálny prokurátor nezdieľa názor, že zo strany prokurátora ÚŠP išlo o nedostatky pri plnení služobných povinností menšieho významu, ktoré možno vybaviť pohovorom.

Reháka prepustil z väzby senát Najvyššieho súdu na slobodu 14. apríla. Zrušil tak napadnuté rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko