Na hlavný obsah

Žilinka podá návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Kyselovi

Jeho nečinnosť pri vybavovaní žiadosti Reháka označil za závažnú.

Žilinka podá návrh na disciplinárne konanie voči prokurátorovi Kyselovi
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka a prokurátor Peter Kysel. Foto: TASR, koláž: RTVS

Generálny prokurátor Maroš Žilinka využije svoju disciplinárnu právomoc a pre porušenie povinností prokurátora podá návrh na začatie disciplinárneho konania voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Petrovi Kyselovi. Ako informoval hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan, po oboznámení s relevantnými podkladmi v trestnej veci obvineného Jozefa Reháka sa Žilinka nestotožnil so spôsobom vybavenia nedostatkov v postupe prokurátora pri rozhodovaní o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby pohovorom vykonaným špeciálnym prokurátorom.

„Maroš Žilinka sa po oboznámení s relevantnými podkladmi v trestnej veci obvineného PhDr. J. R. pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zločin prijímania úplatku, nestotožnil so spôsobom vybavenia nedostatkov v postupe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky JUDr. P. K. pri rozhodovaní o žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu, pohovorom vykonaným špeciálnym prokurátorom,“ ozrejmil Skladan.

Nečinnosť prokurátora pri vybavovaní žiadosti obvineného o prepustenie z väzby na slobodu po dobu takmer dvoch mesiacov považuje Žilinka podľa hovorcu za závažnú a pasívny prístup prokurátora za zjavné rezignovanie na zákonnú povinnosť vybavovať väzobné veci prednostne a urýchlene. Šéf prokurátorov však zdôraznil, že odmieta verejné prejavy zastrašovania a vyhrážania sa prokurátorom pre ich prácu.

„S prihliadnutím na zdravotný stav prokurátora v súvislosti s ochorením COVID-19, ako aj jeho pracovné zaťaženie v relevantnom čase, jeho viac ako 15-ročné pôsobenie na ÚŠP, počas ktorého úspešne dozoroval a zastupoval profilové kauzy organizovaného zločinu na Slovensku a skutočnosť, že konaním prokurátora nebol spôsobený závažný následok, považujem vykonanie pohovoru s prokurátorom za dostatočné,” uviedol v tejto súvislosti Lipšic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko