Na hlavný obsah

Cestovný semafor: Egypt či Thajsko budú po novom medzi čiernymi krajinami

Výnimku z karantény budú mať aj ľudia s prvou dávkou vakcíny.

Vláda v stredu (9. 6.) schválila aktualizáciu cestovného semaforu. Nové rozdelenie štátov sveta nadobudne účinnosť od 14. júna. Kabinet už predtým avizoval, že zoznam krajín sa bude aktualizovať každé dva týždne.

Cestovný semafor účinný od 14. júna.Foto: rokovania.gov
Foto: rokovania.govFoto: rokovania.gov

V porovnaní s terajším cestovným semaforom nastanú len minimálne zmeny. Medzi zelenými, a teda najmenej rizikovými krajinami, budú stále všetky členské štáty EÚ, Austrália, Nový Zéland, Čína či Japonsko.

Spomedzi predtým červených sa stanú čiernymi krajinami populárne dovolenkové destinácie Egypt a Thajsko či krajiny ako Mongolsko, Kuvajt, Kazachstan, Tadžikistan, Turkménsko a Uzbekistan.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) uviedol, že konzílium berie do úvahy nielen oficiálne čísla, ale aj mieru zaočkovanosti.

Rozdielna izolácia

Po návrate na Slovensko zo zelených krajín je povinná 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže cestujúci ukončiť negatívnym PCR testom po príchode do krajiny. Do 30. júna platí aj výsledok antigénového testu ako prechodné riešenie.

Po návrate z červenej krajiny bude nasledovať 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže navrátilec ukončiť negatívnym výsledok PCR testu najskôr na ôsmy deň po návrate do krajiny.

Návrat z čiernej krajiny, ktoré vláda označuje ako „no go zónu“, bude automaticky znamenať dvojtýždňovú karanténu. Na ôsmy deň sa musí navrátilec podrobiť PCR testu, avšak bez možnosti ukončenia karantény, a to ani v prípade, že by bol výsledok testu negatívny.

Úrad verejného zdravotníctva SR bude prostredníctvom pravidelných vyhlášok precizovať červené a čierne krajiny pre potreby pravidelných cestujúcich, takzvaných pendlerov.

Vstup už po prvej dávke

Štyri krajiny – Maďarsko, Rakúsko, Česko a Chorvátsko – budú púšťať do svojich destinácií tých Slovákov, ktorí sú zaočkovaní už prvou dávkou vakcíny, a to 22 dní po jej aplikácii, bez nutnosti testu či karantény. Krajina rokuje aj so Slovinskom. Oznámil to premiér Eduard Heger (OĽANO).

Tiež povedal, že občania susedných zelených krajín budú môcť od 14. júna vstúpiť na Slovensko, keď sa preukážu negatívnym antigénovým testom starým najviac 24 hodín či PCR testom (maximálne 72 hodín).

Martin Klus uviedol, že Slovensko a Maďarsko sa dohodli na uznávaní očkovacích certifikátov. Dodal, že sa neskončila povinnosť registrácie pri návrate, tá platí aj pri návrate zo zelených krajín.

Pokiaľ majú Slováci záujem navštíviť jeden zo zápasov majstrovstiev Európy, ktoré sa uskutočnia v Budapešti a nie sú zaočkovaní, musia mať platné lístky a prejsť zdravotnou kontrolou – podstúpiť meranie teploty a mať pri sebe negatívny výsledok PCR testu nie starší ako 72 hodín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko