Na hlavný obsah

Cestovný semafor bude platiť od pondelka. Krajiny sveta rozdelí do troch farieb

Aktualizovať sa bude každé dva týždne.

Tým, ktorí plánujú cestu do zahraničia, sa pomôže zorientovať v epidemickej situácii v jednotlivých krajinách cestovný semafor, ktorý v stredu (26. 5.) schválila vláda. Štáty sú v ňom rozdelené do troch farieb z hľadiska rizika šírenia ochorenia COVID-19, a to na zelené, červené a čierne. Cestovný semafor nadobudne účinnosť od pondelka (31. 5.).

Zoznam krajín sa bude aktualizovať raz za dva týždne. „V prípade, že v nejakej krajine sveta dôjde k náhlej eskalácií epidemickej situácie, individuálne sa môžu krajiny prehodnocovať aj mimo tohto dvojtýždňového režimu,“ avizuje ministerstvo zdravotníctva.

Cestovateľský semafor schválila vláda.Foto: rokovania.sk
Foto: rokovania.sk

Rozdielna izolácia

Po návrate na Slovensko zo zelených krajín bude povinná 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže cestujúci ukončiť negatívnym PCR testom po príchode do krajiny.

Po návrate z červenej krajiny bude nasledovať 14-dňová domáca karanténa, ktorú môže navrátilec ukončiť negatívnym výsledok PCR testu najskôr na ôsmy deň po návrate do krajiny. Výnimky v tomto prípade neplatia. „Z červených krajín budú výnimky pre ľudí, ktorí cestujú za prácou. Pokiaľ budú zaočkovaní alebo mať doklad, budú mať výnimku,“ povedal neskôr v stredu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) s tým, že presné podmienky vydá Úrad verejného zdravotníctva vo vyhláške.

Návrat z čiernej krajiny, ktoré vláda označuje ako „no go zónu“, bude automaticky znamenať dvojtýždňovú karanténu. Na ôsmy deň sa musí navrátilec podrobiť PCR testu, avšak bez možnosti ukončenia karantény, a to ani v prípade, že by bol výsledok testu negatívny. Lengvarský odporučil ľuďom, aby necestovali do červených a čiernych krajín. Verí, že budú zodpovední. „Aj zaočkovaní môžu doniesť nebezpečnejšie mutácie,“ vysvetlil.

Cestovný semafor by onlineeditori on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko