Na hlavný obsah

Fico pre zadržanie Szabóa navrhne odvolávanie ministra Mikulca

Hovorí o snahe umlčať inšpekciu ministerstva vnútra.

Fico pre zadržanie Szabóa navrhne odvolávanie ministra Mikulca
Na snímke zľava predseda strany Smer-SD Robert Fico a minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR/koláž RTVS

Predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico navrhne predsedníctvu strany zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR na odvolávanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Verejnosti chce na nej vysvetľovať, čoho je schopná vládna koalícia. Vo štvrtok (3. 6.) tak reagoval na zadržanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Fico hovorí o snahe umlčať inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá vyšetruje podozrenia vyplývajúce zo správy Slovenskej informačnej služby (SIS). Vidí v ňom postupy organizovaného zločinu proti opozícii a ľuďom. Pýta sa, kto bude ďalší.

Ostro protestuje proti tomu, že zatvorili človeka, „ktorý chcel hovoriť pravdu o obludnom zneužívaní trestného práva“. „Toto je zastrašovanie najhrubšieho zrna,“ zhodnotil. Po návrate do Bratislavy plánuje zvolať vedenie strany a navrhnúť mimoriadnu schôdzu na odvolávanie ministra vnútra.

Pellegrini hovorí aj o odvolávaní premiéra

Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentnej strany strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval Mikulca, aby okamžite podal demisiu. Zároveň sú poslanci pôsobiaci v Hlase podľa neho pripravení na odvolávanie premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) v Národnej rade SR. Hovorí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek.

„Zadržanie šéfa inšpekcie, ktorý má vyšetriť závažné podozrenia zo správy SIS, je niečo, čo si naozaj nevieme vysvetliť,“ skonštatoval. O korupcii, z ktorej je Szabó obvinený, mohli podľa neho nadriadení vedieť skôr a pýta sa, prečo hneď nekonali. Zdá sa mu, že na Slovensku existuje špeciálna skupina vyšetrovateľov a prokurátorov s nekalými praktikami.

Post ministra vnútra podľa neho treba prenechať niekomu, kto je schopný dostať pod kontrolu naspäť všetky silové zložky v štáte, upokojiť situáciu, garantovať vyšetrenie všetkých závažných podozrení a vyvodiť zodpovednosť. Poslanci z Hlasu by podľa Pellegriniho podporili tiež návrh na zvolanie schôdze, ktorú avizoval Fico.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko