Na hlavný obsah

Krčméry a Mikulec vyzvali ľudí, aby dovolenkovali na Slovensku

Krízový štáb pre šírenie mutácií pripravuje opatrenia.

Krčméry a Mikulec vyzvali ľudí, aby dovolenkovali na Slovensku
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) počas zasadnutia Ústredného krízového štábu SR v Hoteli Bôrik v Bratislave. Foto: SITA

Ministerstvá majú do pondelka 21. júna pripraviť konkrétne návrhy opatrení, ktoré majú zabezpečiť, aby sa na Slovensku nezačal šíriť aktuálne jeden z najnebezpečnejších variantov koronavírusu – delta variant.

Po štvrtkovom (17. 6.) zasadnutí krízového štábu o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Opatrenia by sa mali týkať najmä cestovania do zahraničia a s ním súvisiaceho prechodu cez hranice pri návrate do krajiny.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) spresnil, že krízový štáb si chce do pondelka vytvoriť lepší prehľad o tom, do akých krajín ľudia cestujú a zamerať sa na možnosti trasovania a monitorovania výskytu delta variantu.

Situácia sa mení zo dňa na deň

Ako Mikulec uviedol, návrhmi by sa mala vláda následne zaoberať už na najbližšom rokovaní v stredu 23. júna. Upozornil, že delta variant je opäť silnejší. Slovákov preto vyzval, aby „ak nemusia cestovať vyslovene do zahraničia, ostali na Slovensku a aby mali na pamäti, že situácia sa môže kedykoľvek zmeniť.“

Infektológ Vladimír Krčméry apeloval na ľudí, aby cestovali autami. Situácia sa podľa neho mení zo dňa na deň. „Môžeme ísť kamkoľvek, ale nevieme zaručiť, že sa budeme môcť vrátiť,“ skonštatoval.

Práve vlastné auto môže byť podľa neho v takomto prípade výhodou, pretože umožňuje v prípade potreby zmeniť trasu spiatočnej cesty a vyhnúť sa krajine, ktorá náhle sprísni opatrenia.

„Nič nie je úplne dané na sto percent a situácia s covidom je dynamická a mení sa každým dňom. Je úplne možné, že niektoré veci, ktoré sa doteraz nastavovali, budú musieť zmeniť,“ dodal Mikulec s tým, že zmeny sa môžu týkať aj cestovného semafora.

Účastníci krízového štábu ľuďom odporúčajú, aby aj v prípade vycestovania do zahraničia stále sledovali zmeny a aktuálne nariadenia a pri príchode na Slovensko sa správali podľa nich.

Zároveň apelovali na všetkých nezaočkovaných, aby sa čím skôr prihlásili do čakárne a dali sa zaočkovať.

Konáme okamžite, tvrdí Mikulec

Minister vnútra musel čeliť aj otázke, či zasadnutie krízového štábu neprichádza neskoro.

V podobnom duchu sa vyjadril aj minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorý na sociálnej sieti uviedol, že „delta na Slovensku je a je len otázkou mesiaca-dvoch, kým nebude aj u nás dominantná“.

Ľudí, ktorí si myslia, že sa im podarí „zabrániť príchodu nebezpečného delta variantu (indický variant) COVID-19 na Slovensko”, označil za naivných.

Mikulec však vyhlásil, že krízový štáb zvolali hneď, ako sa dozvedeli o šírení sa variantu delta. „Okamžite, ako máme prvé informácie o tom, ako sa to vo svete vyvíja, tak konáme,“ zdôraznil. „Som veľmi rád, že bol zvolaný krízový štáb aj preto, pretože krajina sa musí pripraviť,“ dodal Krčméry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko