Na hlavný obsah

Najlepší vzduch v Európe majú štáty Škandinávie a Pobaltia, najhorší je v Poľsku

Spomedzi slovenských väčších miest je najhorší v Žiline.

Najlepší vzduch v Európe majú štáty Škandinávie a Pobaltia, najhorší je v Poľsku
Ľudia sa prechádzajú v záhrade kráľovského paláca v Saint Germain en Laye na predmestí Paríža 9. decembra 2016 a pozerajú sa na obchodnú štvrť La Defense. Foto: TASR/AP

Najlepšiu kvalitu ovzdušia v Európe majú mestá v Škandinávii a Pobaltí. Vyplýva to z hodnotenia Európskej environmentálnej agentúry (EEA), pričom ako uvádza portál euronews.com, najhoršie obstáli mestá v Poľsku a Taliansku.

Mestom s najlepšou kvalitou ovzdušia na starom kontinente je v ostatných dvoch rokoch Umea vo Švédsku, kde zaznamenali koncentráciu pevných častíc v priemere 3,7 mikrogramu na meter kubický. Nasleduje fínske mesto Tampere (3,8) a Funchal na portugalskom ostrove Madeira (3,8).

V najlepšej desiatke figurujú ešte švédske mestá Uppsala a Štokholm, estónske trio Tallin, Narva a Tatu, španielska Salamanca a nórske duo Bergen a Trondheim.

Najhoršie je na tom Poľsko a Taliansko

Mestom s najhoršou kvalitou ovzdušia je poľský Nowy Sacz neďaleko slovenských hraníc, kde bola koncentrácia pevných častíc 27,3 mikrogramu na meter kubický. Nasleduje talianska Cremona (25,9) a Slavonski Brod v Chorvátsku (25,7).

Medzi najhoršími sú aj ďalšie štyri poľské mestá – Zgierz, Piotrków Trybunalski, Žory a Krakov, trojica talianskych – Vicenza, Brescia a Pavia, ako aj bulharské mesto Veliko Tarnovo.

EEA zaradila do zoznamu 300 európskych miest, medzi nimi aj štyri slovenské. Najhoršie dopadla Žilina (17,73), nasledovaná Nitrou (14,68), Košicami (14,17), Bratislavou (13,5) a Banskou Bystricou (12,78).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko