Na hlavný obsah

Opozícia neuspela. Parlament Mikulca neodvolal

Opozícia uvádzala ako dôvod podozrenia o manipulovaní vyšetrovania.

Opozícia neuspela. Parlament Mikulca neodvolal
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu 16. júna na mimoriadnej parlamentnej schôdzi neodvolali ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Mimoriadna schôdza trvala dva dni, v rozprave vystúpili aj viacerí ministri.

Za návrh na vyslovenie nedôvery hlasovalo 53 poslancov, proti ich bolo 72 a 10 poslancov sa hlasovania zdržalo. Na odvolanie ministra je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov, teda najmenej 76.

Podporu Mikulcovi vyjadrili všetci prítomní poslanci Za ľudí a SaS, z klubu OĽANO sa zdržal iba Peter Kremský. Zdržala sa väčšina členov klubu Sme rodina, poslanci Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská sa hlasovania nezúčastnili. Naopak, za návrh hlasovali všetci prítomní opoziční poslanci.

„Budem naďalej vykonávať svoju prácu a nespreneverím sa žiadnym veciam, ktoré mi chceli poslanci opozície našiť,“ povedal po hlasovaní Mikulec, ktorí sa poďakoval všetkým poslancom, ktorí ho podporili.

Vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra inicioval opozičný Smer-SD s podporou mimoparlamentnej strany Hlas-SD. Opozícia uvádzala ako dôvody podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby.

Nesúhlasila ani vláda

Návrh istej skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra v pondelok 14. júna nesúhlasným stanoviskom odmietla aj vláda.

Vláda v stanovisku uviedla, že jediným dôvodom na vyslovenie nedôvery malo byť jeho údajné nezvládanie rezortu s bližším odôvodnením, že organizačné súčasti ministerstva používajú ako pravidlo vo svojej práci tzv. domnelých „univerzálnych svedkov“ v rámci politického boja.

„Takéto odôvodnenie považuje vláda za znôšku nedôkazných a konšpiračných teórií, ktorých cieľom je vo verejnosti vyvolať dojem, že orgány činné v trestnom konaní konajú pod nejakým politickým tlakom. Tie však stoja mimo rezort vnútra a kompetencie ministra,“ konštatoval kabinet v stanovisku.

Bojujú, lebo majú strach, tvrdí Matovič

Do rozpravy k Mikulcovmu odvolávaniu sa vopred prihlásilo 13 rečníkov, medzi nimi aj ministri či premiér Eduard Heger (OĽANO). Ten v pléne parlamentu vyhlásil, že hovorí viac o predkladateľoch návrhu, než o ministrovi vnútra. „Chcú zmariť vyšetrovanie káuz svojich nominantov, ich priateľov, lebo sa boja, že budú vypovedať aj na nich. Je to zjavné a všetci to jasne vidíme,“ zdôraznil.

Pridal sa k nemu aj minister financií a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, ktorý podotkol, že ten, kto najviac bojuje, má zároveň aj najväčší strach. Expremiéri Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD) sa podľa neho obávajú, keď vidia, ako „ich ľudia“ pod tlakom dôkazov vypovedajú proti ostatným. „Je úplne logické, že raz to na to vrchné poschodie príde,“ povedal.


Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko