Na hlavný obsah

Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Mikulcovi

Zhodla sa na tom na rokovaní.

Vláda nesúhlasí s návrhom na vyslovenie nedôvery Mikulcovi
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO). Rozhodla o tom na pondelkovom (14. 6.) rokovaní.

Návrha poslancov vláda vníma ako „súčasť politického boja, ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ale zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu.“

Vláda v stanovisku uviedla, že jediným dôvodom na vyslovenie nedôvery Mikulcovi malo byť jeho údajné nezvládanie rezortu s bližším odôvodnením, že organizačné súčasti ministerstva používajú ako pravidlo vo svojej práci tzv. domnelých „univerzálnych svedkov“ v rámci politického boja.

Kabinet to označil za subjektívny záver navrhovateľov bez preukázania dôkazov.

„Takéto odôvodnenie považuje vláda za znôšku nedôkazných a konšpiračných teórií, ktorých cieľom je vo verejnosti vyvolať dojem, že orgány činné v trestnom konaní konajú pod nejakým politickým tlakom. Tie však stoja mimo rezort vnútra a kompetencie ministra,“ konštatuje vláda v stanovisku.

Absencia sebareflexie

„Mimoriadne absurdne vyznieva najmä základná úvaha predkladateľov, podľa ktorej by minister vnútra mal aktívne ovplyvňovať prácu vyšetrovateľov, čím zjavne priznávajú prax minulých vlád, ktoré sa neštítili silové zložky štátu hrubo zneužívať,“ zhodnotila vláda a vyjadrila prekvapenie nad „úplnou absenciou sebareflexie poslancov za stranu Smer-SD a Hlas-SD“.

Kabinet je presvedčený, že minister vnútra sa vo funkcii ničím „nespreneveril, práve naopak – garantuje príslušníkom Policajného zboru politickú bezzásahovosť a slobodu vo výkone ich práce“.

Mikulec po rokovaní oznámil, že stanovisko vlády bolo jednoznačné a potvrdil, že výhrady k nemu nemal ani minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ten sa dávnejšie vyjadril, že Mikulec sa stráca v tom, čo sa mu v rezorte deje.

Vláda je súdržná

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) sa po hlasovaní členom kabinetu poďakoval za „jednoznačnú podporu ministrovi vnútra“. „Je to jasný dôkaz toho, že vláda drží spolu,“ dodal s tým, že s jasným súdržným postojom prichádza koalícia aj na utorkové (15. 6.) hlasovanie Národnej rady (NR) SR o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra.

Na adresu lídrov opozičných strán Smer-SD a Hlas-SD podotkol, že „je zaujímavé sledovať, ako majú Robert Fico či Peter Pellegrini silné obavy. Sú to ich nominanti, ktorí vypovedajú.“ To, či sa naozaj majú čoho obávať, chce nechať „na ich svedomí“.

Premiér sa v súvislosti s utorkovým hlasovaním stretol aj s poslancom Sme rodina Petrom Pčolinským, ktorý avizoval, že bude hlasovať za vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra. Skonštatoval, že to bola dobrá diskusia a ide o unikátnu situáciu, keďže sa bude hlasovať v súvislosti s poslancovým bratom. Hlasovanie za opozičný návrh by bolo porušením koaličnej zmluvy, o prípadných dôsledkoch ale Heger hovoriť nechcel.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko