Na hlavný obsah

Pred 80 rokmi napadlo nacistické Nemecko Sovietsky zväz. Stalin sprvu správam o vojne neveril

Obe totality boli dovtedy spojencami.

Na archívnej snímke z 26. novembra 1941 vojaci prechádzajú cez horiaci les v severnej časti ruského frontu počas obliehania Leningradu.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Pred 80 rokmi sa začala operácia Barbarossa – nemecká invázia do vtedajšieho Sovietskeho zväzu. Obe mocnosti boli dovtedy partnermi na základe Paktu Ribbentrop – Molotov, ktorým si rozdelili Európu a zaviazali sa, že na seba nebudú útočiť. Adolf Hitler však plánoval ovládnuť obrovský priestor na východe.

Hitler a jeho generáli sa na operáciu Barbarossa pripravovali celé mesiace. V nedeľu 22. júna 1941 o 3.15 h zaútočil Wehrmacht na Sovietsky zväz.

Bez vyhlásenia vojny a bez ohľadu na zmluvu o neútočení asi štyri milióny mužov vtrhli do boja rýchlo, masívne a nemilosrdne. Podľa Martina Poscha z Historického ústavu SAV spúšťačom Hitlerových úvah o útoku na Sovietov bola z vojenského hľadiska tzv. Zimná vojna s Fínskom na konci roku 1939.

Kedy sa jasne ukázalo, do akej miery je Červená armáda oslabená čistkami, ktoré prebehli niekoľko rokov predtým, a zároveň to bol aj úspech ťaženia nemeckej armády na západe a porážka Francúzska, kedy sa naozaj podarilo nacistickému Nemecku podarilo ovládnuť kontinent,“ povedal Posch pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Neveriacky Stalin

Z ideologického hľadiska ide podľa neho aj o Hitlerovu teóriu  „Lebensraum“ – teda životného priestoru, ktorý chcel dopriať Nemcom a upriamoval pozornosť na východ Európy. Hoci sovietska špionáž údajne mala informácie, že nemecký vodca pripravuje vojnu, Stalin neveril, že by jeho doterajší spojenec takto riskoval.

Napokon sa Barbarossa stala najväčšou nemeckou ofenzívou druhej svetovej vojny a podľa Poscha bola z hľadiska počtu vojakov a techniky jednou z najväčších vojenských operácií v dejinách.

Z hľadiska významu patrí k najdôležitejším a zlomovým momentom II. svetovej vojny, ako napríklad aj bitka pri Stalingrade či vylodenie Spojencov v Normandii,“ doplnil.

Jeden zo zlomových momentov

Dodal, že v dejinách II. svetovej vojny je viacero zlomových udalostí a bitiek, ktoré zásadne ovplyvnili jej konečný výsledok. Barbarossa však bola zárodkom porážky nacistického Nemecka.

Na archívnej snímke z 23. augusta 1939 sovietsky diktátor Josif Vissarionovič Stalin (druhý vpravo), minister zahraničia v stalinskom ZSSR Vjačeslav Michajlovič Molotov (sedí) a minister zahraničných vecí nacistického Nemecka Joachim von Ribbentrop (tretí sprava) počas podpisu Paktu o neútočení (Pakt Ribbentrop-Molotov).Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Tu prvýkrát zlyháva blitzkrieg, teda taktika bleskovej vojny, Sovietsky zväz využíva svoj obrovský priestor a počty živej sily. Zároveň to znamená aj novú fázu v prenasledovaní civilného obyvateľstva, práve jún 1941 predstavuje zlomový moment v genocídnom charaktere II. svetovej vojny,“ upozornil Posch.

Druhá svetová vojna zasiahla všetky kontinenty – s výnimkou Antarktídy a Južnej Ameriky – trvala šesť rokov a pripravila o život najmenej 55 miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet